üvegfújás

2018.05.09. 09:00

Tehetséggondozás mesterfokon – tanóra a bárdudvarnoki telepen

Csaknem másfél millió forint pályázati forrásból tehetségfejlesztés zajlott a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnáziumban. A tanulók Bárdudvarnokon a gyakorlatban sajátították el az üvegmegmunkálást, a raku kemence állítást. Jutott pénz kirándulásra és eszközbeszerzésre is.

Góz Lilla

– Fogd meg a végét, még forró, és ezzel az ollóval tudod formázni – ottjártunkkor az üvegformázás rejtelmeibe avatta be a diákokat Andor István, a bárdudvarnoki Nemzetközi Üveg Alkotótelep vezetője. Elmondta: a tanulók a maguk készítette kemencében égették ki alkotásaikat. – Így válik élménnyé a tanulás, s közben a közösség is fejlődik – mondta Andor István.

– A Nemzeti Tehetségprogram keretében nyertünk másfél millió forint támogatást. Lényege, hogy hatvan órás élmény- és alkotásközpontú programot valósítunk meg az iskolán kívül – mondta Gaál Ildikó, projektfelelős. A pedagógus hozzátette: csaknem húsz kerámiaműves, mozgókép és animáció készítő tanuló vett részt benne.

– A raku kemencét mi raktuk össze. Előre megkorongozott tárgyak kerültek egy kemencébe, amelyre egy henger kerül és ezer fokra hevítjük, majd kiszedés után lefolytjuk homokkal, fűrészporral és utána mázazzuk – avatott be a különleges égetés rejtelmeibe Vass Karina.

A fiatal lány elmondta: nagyon élvezi szakmája elsajátítását, tetszik neki, hogy kézzel készíthet egyedi tárgyakat és az iskola elvégzése után szeretne ezzel foglalkozni. Azt mondta: nagyon tetszettek neki Ficzere Mátyás munkája, akihez a program keretében eljuthattak.

A program részeként rajzeszközöket, kamerát és egy asztali korongot is vásároltak. A bábanimációsok pedig két filmet készíthetnek el, amelyet május 24-én az iskolában bemutatnak. Kecskemétre is elutaznak, ahol megnézik a nemzetközi kerámia és animációs stúdiókat. Az iskola szeretné folytatni tehetséggondozó foglalkozásait, már be is adták újabb pályázatukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában