főhajtás

2018.05.08. 16:27

Somogyban elesett szovjet katonákra emlékeztek

Magyarország területén több mint 100 ezer szovjet katona vesztette életét, és közülük 60 ezren még ismeretlenek, Kaposvár pedig nagy gondot fordít a a katonatemetők gondozására.

K. G.

A második világháború befejezésére emlékezve koszorúzást tartottak a megye több sírkertjében. A kaposvári Keleti Temető szovjet kegyeleti parkjában, Bárdudvarnokon, Kiskorpádon és Nagybajomban, ahol a Somogyban elesett szovjet katonák nyugszanak.

A megemlékezést a Mártírok és Hősök Alapítvány, az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesülete, és a Regionális Magyar–Orosz Gyermek- és Ifjúsági Kulturális Egyesület szervezte. A rendezvényen részt vettek az Oroszországi Föderáció és Belorusszia nagykövetségének képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium részéről Négyesi Lajos ezredes.

– Nincsenek már ellenségek, csak hősök és áldozatok, akik megérdemlik, hogy gondozzák a sírjaikat – hangzott el a megemlékezésen. Máté László nyugalmazott alezredes mondott ünnepi beszédet. Oláh Lajosné, kaposvári alpolgármester hangsúlyozta: a város nagy gondot fordít a a katonatemetők gondozására.

Magyarország területén több mint 100 ezer szovjet katona vesztette életét, és közülük 60 ezren még ismeretlenek, mutatott rá Alla Afonina, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének képviselője. Az orosz kormány fontos feladata, hogy megállapítsák az adataikat, hiszen minden katonának leszármazottai vannak.

Somogyban jelentősen megnőtt az érdeklődők száma, még Ausztráliából is érkeztek oroszok, hogy megtalálják a háborúban elhunyt hozzátartozóik sírját. A megemlékezésre három 92-93 éves, veterán szovjet katona is eljött. Alla Afonina elismerő oklevelet nyújtott át a kaposvári önkormányzatnak, és Puskás Bélának, a Somogy Temetkezési Kft. igazgatójának. Puskás Béla az elmúlt évtizedekben kifejtett kegyeleti és kutatási tevékenységéért kapta az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában