Helyi közélet

2018.05.13. 15:30

Kiváló minőségű és nagyon egészséges a magyar tej

Tejfogyasztást népszerűsítő kampány indult: a Tejkamionnal országszerte 30 helyszínen, négy és fél ezer diákkal osztják meg a tej- és tejtermékfogyasztás pozitív hatásait. Egészségtudatos táplálkozás, s a minőségi, tehéntejből készült termékek előnyeinek megismertetése: ez a program fő célja.

Harsányi Miklós

– A tej szervezetünk első számú kalciumforrása – hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC). A tejben optimális, jól emészthető, formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Jelentős A-, B1-, B2- és B12 vitaminforrás, de a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.

S mivel a Magyar Dietetikusok Országos szövetségének adatai alapján a 4-10 éves éves gyermekek 35 százaléka hazánkban kritikus határérték alatti mennyiségben fogyaszt a csontfejlődéshez nélkülözhetetlen kalciumot, a promóció egyaránt törekszik a gyerekek és szüleik elérésére, s a csontritkulás kapcsán veszélyeztetett idősebb korosztály, s továbbá az egészségtudatos étkezés iránt nyitott lakosság megszólítására.

– Tej helyett sok gyerek üdítőt iszik, noha szinte mindenki előtt ismert lehet a túlzott cukorfogyasztás veszélye – mondta Szalai Károly somogyaszalói családi termelő. – Ideje volna változtatni a helyzeten, s örülnék, ha minél szélesebb körben célhoz érne az üzenet. Kiváló minőségű a magyar tej, rengeteg fajta tejtermék kapható a boltokban, szerint mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő árut.

Sportolók is támogatják a programot

A Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésében zajlik a kampány. Fiatal olimpikonok és sportoló példaképek is támogatják a programot: az úszó Kapás Boglárka és Kenderesi Tamáson kívül a magyar labdarúgó válogatottban középpályás Nagy Ádám is a tejfogyasztásra ösztönzi a fiatalságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában