nem fontos a minőség

2018.05.16. 14:00

Nem baj a pénzhiány, ha alkoholról van szó: bármi jöhet, csak hasson

Egy brit kutatás szerint a tehetősebbek többet és jobbat isznak, Somogyban azonban az alkoholbetegséggel küzdők körében nem meghatározó az anyagi helyzet. Országosan pedig sokkal több alkohol fogyasztunk, mint az európai átlag, derül ki a WHO statisztikájából.

Koszorus Rita

Az alkoholizmus nem válogat, habár egy kutatás szerint az orvosok és az ügyvédek, valamint a tanárok a leghajlamosabbak a túlzott alkoholfogyasztásra. Ám ez Somogyban nem feltétlenül igaz.

Horváth Gábor, a nágocsi Reménység Ház szakmai vezetője szerint, akinek jobb az anyagi helyzete, az jobb minőségű italtól bódul el. De a betegek számára a pénztelenség nem akadály. – Élen járunk a tablettás bor fogyasztásban, amely még csak szőlőt sem látott, de szedi áldozatait – mondta a szakember. – Az alkoholizmus népbetegség Magyarországon, a statisztikák szerint 800 ezerre tehető az alkoholisták, 2,5 millióra pedig a nagyivók száma. S, ha még ezt megszorozzuk azzal, hogy egy beteg 3-4 másik ember helyzetére is hatással van, akkor ennél sokkal több embert érint a probléma.

Minden családban van minimum egy olyan személy, aki alkoholfüggőséggel küzd. Ha nem is a közvetlen környezetben, de kicsit távolabb biztosan.

Egy másik statisztika szerint, ha az alkohol úgy, ahogy van köddé válna a kórházi ágyak fele felszabadulna. Ugyanis az alkoholfogyasztással kapcsolatos betegségek miatt 30 ezren halnak meg évente Magyarországon. Nagy gond, hogy legális és könnyen beszerezhető bódító az ital.

Az ivás pedig szociális tevékenységgé vált, a nágocsi szakember úgy fogalmozott: az alkohol átszőtte a mindennapokat és a kultúránkat is. – A magyar ember szeret inni, ha ünnepel, ha bánata van, ha sikert ér el – mondta. – Ezzel addig nincs is gond, amíg érvényesül a szociális ivás három ismérve: társaságban, mértékkel és alkalmanként iszik. Ha ebből már egy nem valósul meg, az veszélyt jelez.

A betegség kialakulását az is fokozza, ha az ember már fiatalon a pohár fenekére néz. – Minél korábban kezd valaki alkoholt fogyasztani, annál nagyobb az esélye, hogy alkoholistává válik – mondta a szakember. – A nőknél pedig ez még gyorsabban megy, a testi adottságok miatt feleannyi idő alatt is bódulatba esnek, mint a férfiak.

Horváth Gábor szerint nagy probléma az, hogy nincs igazi alkohol-politika hazánkban. Míg a drogfogyasztásról nagyon sok szó esik a közbeszédben és a sajtóban, az alkohollal nem foglalkozunk annyit. – Pedig 15-ször annyi alkoholbeteg van, mint drogfüggő – húzta alá a nágocsi Reménység Ház szakmai vezetője. – Nálunk a páciensek 90 százaléka alkoholfüggőségtől szenved. Aki befejezi a terápiát – ez 10 emberből átlagosan 3-4 – azok 70-80 százalékban józanok maradnak.

Ehhez persze az is kell, hogy a beteg foglalkozzon a józanságával, dolgozzon a személyisége fejlődésén. Ez úgy nem megy, hogy ismét alkoholhoz nyúl. – Nagyon rossz megoldásnak tartom azt, ha valaki szociális ivóvá válik – mondta Horváth Gábor. – Hiszen ez egy alkoholistának olyan, mint az orosz rulett.

Ezek is érdekelhetik