hagyomány

2018.05.13. 18:49

Rakott szoknyában és rámás csizmában él a múlt

Pörögtek a szoknyák, kopogtak a cipők, suhogtak a csizmaszárak. Harminckettedik alkalommal rendezték meg a a gyermek és ifjúsági néptánc fesztivált közel félezer résztvevővel. A régióból érkező fiatalok a különböző tájegységek táncait mutatták be.

Góz Lilla

Nagy volt a nyüzsgés vasárnap reggeltől a kaposvári Agórában, közel félezer néptáncos fiatal érkezett Kaposvárra, hogy bemutassák tudásukat. Zóka Éva és Horváth Tibor, a Zselic Táncegyüttes művészeti vezetői több korosztály táncosait hozták el a versenyre. Elmondták: a fiatalabb csoportjuk Ültessünk kotlóst címmel somogyi koreográfiát adott elő, míg a nagyobbak kalotaszegi, mezőföldi, györgyfalvi táncokat mutattak be.

Horváth Barnabás ugróst és csárdást adott elő társaival a találkozón. Azt mondta: mindössze másfél éve táncol, de nagyon szereti. – Nagyon jó érzés színpadon állni és együtt vagyok a barátaimmal – tette hozzá.

Árvai Krisztián Szennában táncol. Azt mondta: azt szereti a legjobban a koreográfiában, mikor az elején beugranak.

– Nagyon jó mozogni és nézd meg milyen szép hímzett mellényt is kaptam – tette hozzá mosolyogva.

– Harminckét év után igen nagy jelentősége van a mostani versenynek, mert tanulmányi versennyé nyilvánították, a művészeti iskolák néptánc tagozatainak számára egy olyan minősítési rendszert alakított ki, amely összefügg a magyar oktatási hálózattal, ez egy nagyon nagy lehetőség – mondta el Merczel István. A Somogy Megyei Néptánc Szövetsége elnöke elmondta: Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület kezdeményezésére idén nem csak a megyéből, hanem a régióból is érkeztek fellépők, de jött csoport Kalocsáról is. A szakmai zsűri bronz, ezüst, arany és nagy arany minősítésekkel díjazta a produkciókat. A résztvevők azzal is kedveskedtek, hogy ingyenesen látogathatták meg vasárnap az Erdők házát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában