veszélyforrás

2018.05.26. 11:30

Somogyban is fotóznak már civil autóból

Jelölés nélküli rendőrségi autókkal szűrik ki a veszélyes sofőröket: megyénkben is számítani lehet az új ellenőrzési módszerre. A gyorshajtókon kívül azok sem ússzák meg a számonkérést, akik menet közben mobiloznak vagy nem adják meg az elsőbbséget.

Harsányi Miklós

– Az egyértelmű rendőri jelzéssel ellátott autókkal nehéz kiszűrni az életveszélyesen közlekedő sofőröket, ezért a hatóság kombináltan alkalmazza az álló és a menet közbeni méréseket. Az ORFK pénteki közleményében ugyanakkor határozottan cáfolta a közösségi médiában terjedő híreket, miszerint civil autókkal „letolják”, gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket.

– A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához – közölték. – A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival ráadásul nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt, még csak ugyanabban a sávban sem haladni. A szabályszegésen ért járművet pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni, az autópálya leállósávjában például nem.

Tekintettel a baleseti helyzetre, április 16-án felújított és hitelesített FámaLézer készülékekkel szereltek fel civil jellegű szolgálati járműveket. A megyei rendőr-főkapitányságtól tudjuk: a somogyi rendőrök nyolc változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrző műszerrel és egy FámaLézerrel rendelkeznek. Kérdésünkre, hogy a civilnek álcázott rendőrségi autóból is traffipaxoznak-e a rendőrség munkatársai Somogyban, azt közölték: a megye egész területen számítani lehet ilyen ellenőrzésre. Az eszközöket hordozó jármű gyártmánya, típusa, színe akár naponta változtatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában