óvatosság

2018.05.04. 17:30

Van mit tanulnunk a veszélyes anyagokkal való bánásmódról

A munkavállalók 17 százaléka érintkezik naponta veszélyes vegyipari termékekkel Magyarországon. A veszélyes anyagok kezelésével elsősorban a mikro, kis- és közepes vállalkozásoknál vannak problémák, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium kampányt indított ezek megfelelő használatának megismerése céljából.

Góz Lilla

Műtrágya, növényvédelmi szerek és fáradt olaj – ezek a veszélyes anyagok, amelyek Lackovics Sándor magyaratádi telephelyén előfordulnak. – Semmit sem tárolunk hosszabb ideig, amint a tároló edények kiürülnek, elszállíttatjuk, amiről kapunk egy elismervényt, ezzel igazoljuk a hatóság felé a megsemmisítést – mondta el érdeklődésünkre Lackovics Sándor. – Vállalatunknak van egy környezetvédelmi szakembere, ő felel azért, hogy minden szükséges okmánnyal rendelkezzünk. Szerencsére eddig mindig mindent rendben talált nálunk a hatóság.

A Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft.-nél csak tisztán adhatják át munkaeszközeiket a dolgozók. Kocsis Péter kereskedelmi vezető elmondta: a legtisztább gép tulajdonosát havonta díjazzák 30-40 ezer forinttal. – A fémforgácsot össze kell gyűjteniük, amit a szerződött partnerünkkel elszállíttatunk, ez több tonnányi mennyiséget tesz ki – mondta el érdeklődésünkre Kocsis Péter. – Nálunk veszélyes hulladéknak minősülnek a különböző emulziós olajok, amelyek a megmunkáló gépek külön tartályába érkeznek, majd ezeket is elszállíttatjuk.

A Videoton Elektro-PLAST Kft. kaposvári és marcali üzemében több százféle veszélyes anyagot, árucikket használnak, amelyekkel kapcsolatba kerülhetnek dolgozóik. A karbantartásra használt anyagokon túl a festékeken, ragasztókon át a takarítószerekig. Nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, a veszélyes anyagaik tárolásához külön dedikált tárolóhelyet biztosítanak és szigorú nyilvántartást vezetnek róluk. Minden üzemnek van külön felelőse az anyagok megfelelő kezeléséért, ezen kívül a környezetvédelmi vezető és a munka-és tűzvédelmi vezető is segíti az üzemeket, hogy a különböző jogszabályi előírások maradéktalanul teljesüljenek.

Fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a veszélyes anyagok pontos használatával, illetve a nem megfelelő használat következményeivel imon Attila helyettes államtitkár szerin. – A helytelen kezelésük miatt kialakuló betegségeknél évekig tart a lappangási idő – mondta. – Magyarországon a munkáltatók kötelesek a járási hivataloknál található munkavédelmi hatóságnak bejelenteni, hogy milyen rákkeltő anyagokat használnak, ez hány dolgozójukat érinti, és őket név szerint is be kell jelenteniük. Ezeket a dokumentumokat a munkavédelmi hatóságnak 50 évig kell megőriznie.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2012-ben 76-an tettek eleget jogszabályi kötelezettségüknek, 2017-ben már 111 munkahelyről érkezett bejelentés rákkeltő anyaggal végzett tevékenység miatt, az évek során emelkedés tapasztalható. 2017-ben a munkavédelmi ellenőrzések tíz százaléka a veszélyes anyagokkal kapcsolatosan történt. Gyakori hiányosság volt, hogy nem rendelkezett biztonsági adatlappal a munkavállaló, vagy a veszélyes anyagot élelmiszer tárolásra használt edényben tartották, ami tiltott. Sok esetben a savakat és lúgokat egy helyen tárolták, de előfordult még, hogy hiányoztak a védőeszközök vagy nem működtek a elszívó berendezések.

Az Egészséges munkahelyet minden életkorban című kampányhoz hasonlóan most is díjazzák a munkaadók által már kidolgozott jó gyakorlatokat. Két kategóriában – a 100 munkavállalónál kevesebbet, illetve több dolgozót foglalkoztató cégek – küldhetik be pályázataikat 2018. december 28-ig. A kampányban az uniós országok mellett többek között Svájc és Norvégia is részt vesz, a rendezvénysorozathoz összesen 30 európai ország csatlakozott. Az NGM munkavédelmi főosztályának jelentése szerint egyébként 2017-ben a munkavédelmi ellenőrzéseknél a legtöbb intézkedés a veszélyes anyagokkal kapcsolatos szabályok megszegésével állt összefüggésben. Az európai vállalkozások 38 százaléka rendszeresen használ veszélyes anyagokat, amelyek évente 120 ezer daganatos megbetegedést és 80 ezer halálesetet okoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában