üres helyek

2018.05.18. 14:00

Várja a börtön a fiatalokat: kafeteriával is csábítják az őröket

Hirdetésekben keres munkatársakat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a kaposvári börtönben pillanatnyilag hét beosztás üres. Egy kezdő felügyelő illetménye havi 230 ezer forint, s ezen kívül további juttatásokra számíthatnak, s az újoncok számára az is vonzó lehet, hogy Somogyban az utóbbi időben jelentősen javultak a munkakörülmények.

Harsányi Miklós

– Ha elmúltál 18, középfokú végzettségű, büntetlen előéletű magyar állampolgár vagy jelentkezz! – hirdeti honlapján a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP), s folyamatos képzési és előmeneteli lehetőséget ígérnek. A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben is várják a jelentkezőket: a személyi állomány létszáma jelenleg 91, ebből hét beosztás üres

– Ezek feltöltése érdekében folyamatban vannak a felvételi eljárások – tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztályától. – Egy kezdő felügyelő illetménye minimum bruttó 230 ezer forint, valamint olyan egyéb juttatásokra is számíthat, mint az utazási költségtérítés, különböző pótlékok, albérleti hozzájárulás, munkáltatói kölcsön, családalapítási támogatás és további, évi bruttó 200 ezer forint választható béren kívüli juttatás.

Speciális követelmények és szakmai elvárások: akik ezt a hivatást választják, azoknak számos feltételt kell teljesíteniük. A kaposvári büntetés-végrehajtási intézet befogadó képessége 129, ám tavaly átlag 145 elítélt élt az intézmény falai közt. Érdeklődésünkre a BVOP arról is beszámolt: a fogvatartottak folyamatosan dolgoznak a konyhán, a mosodában, a műhelyben, a szereldében és a csomagolóban. Társadalmi visszailleszkedésük érdekében az intézet részt vesz egy projektben, amelybe eddig 49 fogvatartottat vontak be. Közülük többen 60 órás kompetenciafejlesztő tréningen vettek részt valamint kilenc hozzátartozó is együttműködik a szakmai feladatok megvalósítóival.

– A szabadidő hasznos eltöltését szolgáló programok biztosításában civil önkéntesek is segítik a társadalomba való visszailleszkedést – tájékoztatták portálunkat. – Közel két éve művészetterápiás program működik a börtönökben.

A kaposvári börtönben az utóbbi időben több olyan fejlesztést hajtottak végre, melynek köszönhetően javultak a fogvatartottak elhelyezési körülményei. Megújult a biztonsági osztály szociális blokkja, a reintegrációs tisztek irodája és az étterem is, míg a sétaudvaron árnyékoló ponyvákat szereltek fel, s a galériahelyiségben kápolnát alakítottak ki. 2017-ben pedig az intézet gépjárműzsilipét korszerűsítették. Az intézet II-es körletében az országos programban a régi zárkaterek összevonásával modern, felújított zárkákat alakítottak ki.

Bezártság és érzelmi stressz: megterhelő a munka

– Szerintem ezen a területen is nagy lehet az érzelmi terhelés – hangsúlyozta Szalai Zoltán kaposvári pszichológus. – A szakemberek ugyanis olyan fogvatartottakkal foglalkoznak, akik egy része lelkileg sérült lehet, tele van frusztrációval, agresszióval. Erre a velük foglalkozó dolgozókat időben szükséges felkészíteni, hiszen nap mint nap érzelmi stressz érheti őket, s a helyzetet kezelni kell.

Szalai Zoltán rámutatott: fizikai, szakmai és érzelmi szempontból egyaránt megterhelő szakmáról van szó. A folyamatos stressz és az érzelmi terhelés következtében a burnout, azaz a kiégés szindróma fenyegetheti a dolgozókat, amelynek több fokozata van. Enyhébb alkalommal a kimerültség jelenthet gondot, súlyosabb esetben viszont az illető teljesen alkalmatlanná válhat munkája gyakorlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában