figyeljünk a tűzre!

2018.05.08. 14:00

Veszély a kertben: indul a grillszezon

A nyárias tavasz kedvez a grillezésnek, bográcsozásnak. Sokan hódolnak a szabadtéri sütésnek, ám a katasztrófavédelem óvatosságra inti a lakosokat.

Góz Lilla

– Azt tapasztaljuk, hogy a nyár berúgta az ajtót – mondta el Szabó Gábor. A Marázplast marketing vezetője hozzátette: az emberek megindultak a kert felé, de nemcsak dolgozni, grillezni is. Üzletükben mindent megtalálnak, amely a szabadtéri sütéshez elengedhetetlen: grillsütők, grilltárcsák, gázégők, faszén, kerti fáklyák, műanyag kerti bútorok, egyszer használatos tányérok, poharak, evőeszközök és terítők és szúnyogriasztók.

– Továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett – mondta el Mihályka Szabina. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, fontos betartani néhány szabályt: a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

– Csak a kijelölt tűzrakó helyeken, szélcsendes időszakban lehet tüzet gyújtani, mindig legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk. Víz hiányában a tűzrakás helyét földdel fedjük be – tette hozzá Mihályka Szabina.

Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában