vezetéstechnikai tréning

2018.05.06. 15:20

Vészfékezés és kikerülés: tréningeztek a motorosok

Többek között a vészfékezés és a vészkikerülés helyes végrehajtására irányuló gyakorlatokat hajtottak végre a motorosok azon az ingyenes vezetéstechnikai tréningen, melyet a Somogyi Motorosok közössége és a Motorosok a Motorosokért Közhasznú Alapítvány szervezett szombaton Kaposváron. Rutinosabbak és még kezdőnek számító motorosok is becsatlakoztak a gyakorlatokba.

Gyeszát Zsolt

– Fontos a tréning ahhoz, hogy a felkészültebbek legyünk, s hogy a szezon indulásakor mindenki megfelelően érezze a motort, amivel közlekedik – mondta Vonyó János, a Somogyi Motorosok közösségének tagja, aki egy 1100 köbcentis motorral érkezett a tréningre. – Persze, a legfőbb cél a balesetmentes közlekedés.

– Szerintem a vészfékezés az egyik legsarkalatosabb kérdés, motorral jóval bonyolultabb és nehezebb vészfékezni, mint autóval – mondta Vukovics Mihály, a Motorosok a Motorosokért Alapítvány trénere, aki a hasznos gyakorlatokra oktatta az érdeklődőket. – Mindig vannak új arcok, akik nemrég vásároltak motort, és számukra is fontos, hogy megtanulják jól irányítani a járművet.

 

A kaposvári Illia Dániel és Tamás Dóra is nemrégiben kezdtek motorozni, tavaly ősz óta járnak kétkeréken. Azért látogattak el a tréningre, mert fejleszteni szeretnék a motorkezelési technikájukat. – Remélem, hogy a gyakorlatban is jól hasznosíthatom azt itt tanultakat, például, hogy jó döntést hozzak egy esetleges vészkikerülésnél – jegyezte meg Illia Dániel.

Elsősegélynyújtást is oktattak a szombati programon. – Ha csoportosan mennek a motorosok, s valaki elesik, fontos, hogy tudja a társ, mi a teendő – mondta a bemutatót tartó Vörhendi Péter, a RuVör MED Kft. igazgatója. – Nagyon lényeges, hogy a baleset és a mentő kiérkezése között valaki el tudja látni a sérültet, tudja bekötözni a sebeit, esetleg meg tudja kezdeni az újraélesztést, vagy éppen azt, hogy mikor nem szabad mozgatni a motorost – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában