nyílás

2018.05.02. 18:50

Virágtengerbe borult a Basakert

Április végén virágba borult a babócsai Basakert, ugyanis virágot bontottak a páratlan szépségű fehér csillagnárciszok. Kozma Tamás természetvédelmi őrtől megtudtuk, aki meg szeretné csodálni a nárciszokat virágzáskor, az a héten még megteheti.

Koszorus Rita

Babócsa, 2018. április 30. Virágzik a csillagos nárcisz (Narcissus poeticus subsp. radiiflorus) a Babócsa határában fekvõ Basa-kertben 2018. április 30-án. MTI Fotó: Varga György

A 13 hektáros területen Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő nárciszmezője található. A történet szerint a növényeket a török hódoltság idején a helyi pasa ültette háremhölgyei gyönyörködtetésére. A csillagos nárciszon nem fogott az idő, hiszen azóta is virágzik a babócsai Basakertben. Igaz az elmúlt évszázadok során keveredett a közönséges fehér nárcisszal, így mára csak a virágtenger 15 százalékát alkotja.

Babócsa, 2018. április 30.
Virágzik a csillagos nárcisz (Narcissus poeticus subsp. radiiflorus) a Babócsa határában fekvõ Basa-kertben 2018. április 30-án.
MTI Fotó: Varga György

A virágzás idején évente 5-6 ezren csodálják meg a bársony nárciszszőnyeget a dél-somogyi településen. A legnagyobb tömeget vonzó program a Nárcisznap, amelyet idén május 12-én szervez a település önkormányzata és a Babócsáért Egyesülettel közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában