lehetőség

2018.05.24. 14:53

Záporoztak az állásajánlatok a kaposvári karriernapon

Négyszáz munkanélkülit sikerült már bevonni a megyei foglalkoztatási paktumba – hangzott el a kaposvári karriernapon. Ugyanakkor egyszerre van jelen a megyénkben a munkanélküliség Dél-Somogyban, valamint Kaposváron és Észak-Somogyban a munkaerőhiány.

Kovács Gábor

Huszonkét somogyi munkáltató több mint száz állásajánlattal várta az egyetem művészeti karának aulájában a munkalehetőség iránt érdeklődőket. A helyi ipari, elektronikai és élelmiszeripari cégeken kívül a rendvédelmi szervek is állásajánlatokkal fogadták a megjelenteket.

– Közreműködő szerepet vállalunk a hasonló rendezvényekkel, igyekszünk összekapcsolni a munkavállalói szándékot a munkaadói érdekekkel – mondta a megnyitón Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Hozzátette: 2017-ben fordulat történt a megyei munkaerőpiacon, onnantól a beérkező munkaerő-igények száma magasabb lett, mint a nyilvántartott álláskeresők száma. Keresni, és nem találni az egyik fél számára sem könnyű, ezért vállaltak közvetítő szerepet a karriernapok szervezésével.

Mintegy 1700 regisztrált álláskereső, ugyanakkor több száz üres álláshely van jelenleg Kaposváron, mondta a megnyitón Borhi Zsombor alpolgármester. Amíg 2010-ben még a munkavállalók álltak sorba a cégeknél, ma már az álláskeresők válogathatnak is az ajánlatok közül. A város képzésekkel segíti az állástalanokat, és pénzügyi támogatást nyújt a foglalkoztatóknak.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke hangsúlyozta: felerősödik az átképző intézmények szerepe, amelyek alkalmazkodnak a munkaadók elvárásaihoz.

Csak néhány színfolt a karriernapi keresletből. Közlekedési mérnököt és buszsofőröket keresnek a Dél-Dunántúli Közlekedési Központnál, a buszvezetők pótlékokkal 180-220 ezer forintot is megkereshetnek. Mérnököt és középfokú végzettségű munkaerőt vár a Videoton, ám betanított munkások felvétele most csak Marcaliban van, tudtuk meg Karancz Adrienn pr-munkatárstól. A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben női biztonsági felügyelőket, szakápolót, főápolót és informatikai főeladót is alkalmaznának. Bruttó 228 ezer forint a biztonsági felügyelők bére, amire rájön cafeteria és egyéb támogatások, közölte Horváth Zoltánné BV-százados.

Gyakorlat nélkül nehéz

Hosszan magyarázta a honvédség standjánál egy fiatalember, hogy szimpatikus számára a katonaság, ám attól tart, hogy a lőtéren halláskárosodást szenvedhet. Ezen a toborzók csak mosolyogtak.

– Remélem, találok valami jó állást, mert már régóta keresek – felelte arra a kérdésünkre Böröcz Józsefné, mi hozta a karriernapra. Jelenleg közfoglalkoztatottként egy kaposvári intézményben takarít. A szakmájában eladóként szeretne elhelyezkedni, mert jól érzi magát a kereskedelemben, szeret a vásárlók között lenni. Negyedik éve azonban közmunkásként dolgozik.

A végzettsége szerint az élelmiszeriparban vállalna munkát a legszívesebben Kiss József, aki szintén több éve álláskereső. Amikor az igényeiről kérdeztük, azt válaszolta, legalább a szakmunkás minimálbért szeretné megkapni, és ha lehet, még többet is. Azonban az a tapasztalata, hogy akinek nincs gyakorlata, annak a szakmájában sem könnyű elhelyezkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában