rapsicok

2018.06.30. 17:10

A zavarosban pecáztak – bíróság dönt az orvhalászok sorsáról

A január-februári viszonylag csendes időszak után megszaporodott a balatoni halászati őrök munkája. A szabálytalankodók listáját továbbra is az engedély nélküli horgászok vezetik, mögöttük csak kissé lemaradva azok, akiknek a fogási napló vezetése jelent még mindig kihívást.

Sonline

- Az év leghidegebb napjaiban, január-februárban több ízben a gereblyézők adtak munkát kollégáinknak – tájékoztatott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – Négy esetben készültek perdöntő felvételek azokról, a horgászok körében is megvetést kiváltó, esetekről, amikor a lehűlő vízben csoportosan menedéket kereső keszegeknek okoztak szenvedést.

Az időjárás jobbra fordultával több olyan horgász is vízpartra merészkedett, aki előtte „elfelejtett” új állami és területi jegyet váltani. Harmincnyolcszor fordult elő, hogy semmilyen horgászatra jogosító okmányt nem tudott felmutatni a szabályszegő. Heten kiváltották ugyan állami engedélyüket, de területi jegyet nem vásároltak.

- Még mindig sokan gondolják úgy, hogy megúszható a fogási napló hiányos vezetése – áll a társaság honlapján. – Kilencen szerették volna megspórolni a tintát az okmányban, egyúttal takarékosan bánva a kvótával is, ám halászati őreink résen voltak. Kilencen három bottal próbáltak időt spórolni, heten pedig oly türelmetlenül várták a kapást, hogy a méretkorlátozást figyelmen kívül hagyva tartották meg a kifogott halat, hárman a tilalmi időt nem vették komolyan.

Kétszer próbálkoztak hetven centiméternél nagyobb pontyot elvinni a vízpartról. Szerencsére mind a Tihanyban, mind pedig a Balatonkenesén horogra akadt „óriás” visszanyerte szabadságát, továbbra is a Balatonban várják a remélhetőleg tisztességes szándékú horgászokat. A horgászrendben megszabottnál több halat tartott meg négy pecás, egy esetben szigonnyal próbálkozott halat fogni a trükkös orvhalász a Határkülvíz-csatornán.

Áprilisban, a ponty ívási időszakában jelentek meg az eresztőhálós orvhalászok a Nyugati-övcsatornán, annak ellenére, hogy a környéket ebben az időszakban kiemelten figyelik. Mindhárom esetben – bűncselekményről lévén szó – bíróság dönt majd az elkövetők sorsáról.

- A tapasztalatok szerint a nyári hónapokban a helyi horgászok mellett a vendéghorgászok adnak még több munkát a halászati őröknek – hangsúlyozta a BHN Zrt. – A legtöbb probléma megelőzhető lenne, ha az ideérkezők a horgászat megkezdése előtt elolvasnák a helyi horgászrendet, melynek több pontja eltér (szigorúbb) az országos szabályozástól. Kiemelten felhívjuk azok figyelmét, akik behúzós módszerrel szeretnének horgászni, hogy 2018. január 1-től az új éves behúzós jeggyel más módszer nem űzhető és kvóta nem tartozik hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában