kutyatartás

2018.06.25. 14:00

Ebrazzia négy napon át városszerte

Ebrazziát tartottak hétfőn a kaposszentjakabi városrészben. Négy napon át ellenőrzik mintegy ötszáz ingatlannál, hogy a házi kedvenc rendelkezik-e chippel, meg vannak-e a kötelező oltásai, valamint a tartási körülményeket is vizsgálják.

Góz Lilla

– Jó napot kívánok! Ebrendészeti ellenőrzést tartunk. Van kutya a háznál?– teszi fel a kérdést az egyik közterület-felügyelő. Hamarosan érkezik is a tulajdonos személyi igazolványával, lakcím kártyájával és kutyája irataival. Ezúttal itt mindent rendben találtak. Cuki a négyéves drótszőrű tacsi a chip leolvasását nehezen viseli, de sikerül ellenőrizni regisztrált kódszámát.

– Két kutyusunk van, családtagok, nagyon szeretjük őket. Jónak tartom az ellenőrzést, mert sok erre a kóbor kutya – mondta el Abai Lászlóné.

Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület elnöke a tulajdonos figyelmét az ivartalanításra hívta fel Cuki esetében, ugyanis sok esetben ennek hiánya miatt tapasztalnak túlszaporodást.

– Ebben a városrészben hat éve voltunk razzián, akkor több helyen sikerült elérni, hogy például a tűző napon tartott kutya körülményeit rendezték – tette hozzá. Megjegyezte: sok esetben halmozott problémákkal találkoznak, menhelyük most is teltházzal üzemel.

– Tegnap tíz öthetes körül kölyköt hoztak a telepre, nem változik a kutyatartási morál. Úgy gondolom állami beavatkozás nélkül nem történik változás – mondta el Boncz Edit.

A közterület felügyelők, a Kutyatár Egyesülettel, hatósági állatorvosokkal és a gyepmesterrel hajtanak végre ellenőrzéseket.

– Az ebtartás szabályait, az oltás meglétét, a tartás körülményeit, chipbeültetést és felhívjuk a figyelmet, hogy milyen fertőzést terjeszthetnek az állatok – mondta el Kiss Szabolcs, a Kaposvári Közterület-felügyelet vezetője.

Domján János tíz éve látja el Kaposváron a gyepmesteri munkakört. Azt mondja: sok esetben azt tapasztalja, hogy hiába van chip a kutyákban, sokszor nincsenek regisztrálva, így pedig nehéz intézkedniük. Az ebtartási és ebrendészeti ellenőrzések június 29-éig tartanak és mintegy ötszáz ingatlanba csengetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában