faragás

2018.06.21. 11:30

Feltámadás – eggyel több stáció lesz Simonfán

Tizenöt stációs, kopjafás keresztutat farag egy simonfai nyugdíjas. A 72 éves Bakai István már tizenhárom állomást elkészített, ebből kilenc már a helyén áll a templomkertben. A fafaragó szerint őszre már a hátra lévők is elkészülnek. A mester alkotási vágya nem lankad, úgy érzi, kötelessége véghez vinni, amit elkezdett, és hamarosan felszentelhetik az új simonfai kálváriát.

Turbéki Bernadett

Bakai Isván udvarában már csak két, gerenda méretű fatörzs várja átalakulását. A fafaragó három évvel ezelőtt kezdte a kopjafákból készült keresztutat elkészíteni. Akkoriban egy helyi jótékonysági akcióból az önkormányzat nyersanyaghoz juttatta, ő pedig idejét és energiáját nem kímélve vetette bele magát a munkába.

– Nálam a fafaragás nem hobbi, inkább „betegség” – nevetett a 72 éves művész, miközben egy nagy asztalra pakolta néhány korábbi alkotását. Szépen megmunkált faragott botok, dobozok, tálkák, és még ékszerek is beletartoznak a repertoárba. Persze Pista bácsi nem ezekkel a tárgyakkal indította tudományát. Gyermekkorában kezdett ismerkedni a fa megmunkálhatóságával.

– Szüleim földművesek voltak, kisgyerekként saját magunknak készítettük el mindig, ami éppen kellett. A kardot, a nyílpuskát kifaragtuk – mesélte a kezdeteket Bakai István, aki igazán csak az érettségi után kezdett a faragással foglalkozni. Szeretettel emlékszik fiatalkora híres somogyi mestereire, Szőke Istvánra és Vargha Lászlóra.

– Egyszer meg akartam látogatni Dióspusztán ifjabb Kapoli Antalt is, ám éppen szemműtétre vitték, így a találkozás sajnos elmaradt – mesélte Pista bácsi, aki 1972-ben harmadik helyezett lett a Kapoli Antal nevével fémjelzett, népi iparművészek között rendezett versenyen. Azt mesélte, sok mindent faragott már életében, ám ilyen nagyszabású vállalása még nem volt, mint a mostani.

– A kopjafa nehéz, az előkészítése is nagy dolog – tette hozzá Bakai István. – Néhány napig eltart. Mivel volt egy agyi infarktusom, csupán egy-két órát tudok faragni naponta, mert hamar elfáradok. Azt tervezem, hogy ebben a hónapban elkészül a faragás, őszre pedig az utókezelés is meglesz. Egyfolytában az az érzés hajt, hogy „meg kell csinálni!” Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre, arra, hogyan néz majd ki, amit alkottam.

Pista bácsi a szokásos tizennégy stáció mellé készít még egyet, mert szerinte a „feltámadás” is a keresztúthoz tartozik. – A tizenötödiken olyan szimbólumok kapnak helyet, mint a kereszt, alatta ALFÁTÓL-OMEGÁIG jelek, a felső részén pedig a Napot, a Holdat, és a csillagokat szeretném megjeleníteni. A mennybe menetelt azonban nem merem bevállalni figurálisan – mondta a művész, aki néhány kopjafán megjelenített emberi alakokat, arcokat is.

Bakai István legnagyobb segítője a felesége, aki őszinte kritikájával támogatja a művészt. – Néha kételyeim vannak, hogy jól csinálom-e, amit csinálok, de azt érzem, hogy nekem kell ezt megvalósítanom. Én itt születtem Simonfán, ki más készítené el az itteni keresztutat, hiszen olyan kevés a tősgyökeres simonfai, hát még a fafaragó...

Ars Sacra Simonfán

A Bakai István által faragott keresztút kilenc állomása már áll a simonfai templomdombon, és ősszel az utoljára elkészültek is helyet kapnak ott. Tervezik, hogy egy kis ünnepséget rendeznek majd ennek kapcsán, amely jól beleilleszthető a szakrális művészetek hetének programjába, A rendezvény egyik eseménye lehet a simonfaiak új kálváriájának átadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában