Zrínyi

2018.06.11. 16:35

Kirándulást nyert az osztálynak a gyerekek kedvenc szakácsa

Vargha Zoltán, a Menzaminta szakácsa az őt benevező osztálynak egy tanulmányi kirándulást nyert a Magyarország kedvenc konyhás nénije díjkiosztóján.

Turbéki Bernadett

Kihirdették a Magyarország kedvenc konyhás nénije versenyének győztesét. Az első díjat az érdligeti szakácsnéni: Román Józsefné hozta el. Irma néni több generációnak is főzött az ottani iskolában. A verseny kapcsán azonban kaposvári siker is született. A Zrínyi iskola főszakácsa is szépen szerepelt a versenyben. Vargha Zoltán, a Menzaminta szakácsa az őt benevező osztálynak egy tanulmányi kirándulást nyert a díjkiosztón.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési Egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2018-as kampányában a közétkeztetés jelentősége került a fókuszba. Azokra a konyhai dolgozókra igyekeztek felhívni a figyelmet, akik sokat tesznek, illetve sokat tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, illetve megkóstolják azokat az ízeket, ételeket, amelyekkel nem feltétlenül találkoznak otthon.

– Sajnos a gyerekek nem ismerik az ételeket, mert manapság nem főznek otthon hagyományos hozzávalókból a szülők. Előfordult már, hogy a franciasalátára azt hitték, finomfőzelék – mondta Vargha Zoltán, a verseny kaposvári résztvevője. – Megfigyeltem, hogy a tanulók elsősorban a tésztaételeket és a paradicsomos ebédeket szeretik, ezért igyekszem „olaszos ízvilággal” elkészíteni azokat a menüket is, amelyeket ez fel tud dobni. Nagyon jó alapanyagokból főzzük az ebédet, de sajnos vannak olyan ételek amiket egyszerűen nem szeretnek a gyerekek. Megfigyelésem alapján ilyen a gomba, és a máj. Ez utóbbit már sikerült megszerettetnem velük, mert találtam egy nekik tetsző fűszerezést.

A Zrínyi iskola főszakácsa gyakran kéri a fiatalokat, hogy legalább kóstolják meg az új ízt. Vargha Zoltán úgy érzi, nemcsak a főzés tartozik munkakörébe, hanem az is, hogy a gyerekekkel megtalálja a közös nevezőt. Ezt a diákok is így érzik, ezért nevezték be a „Ki lesz az év kedvenc konyhásnénije?” versenyre, amely kapcsán közösen készítettek fotót kedvenc szakácsukkal.

– Boldogok voltak, hogy kezükbe nyomtam egy-egy konyhai szerszámot. Élvezték, hogy nem az iskolapadban ülnek – mondta Vargha Zoltán. – Természetesen van egy-két kedvenc diákom, akik nem feltétlenül azok közül kerülnek ki, akik megeszik az ebédet. Azokat szeretem, akiknek van egy kis zsiványság a szemében.

– Zoli bácsi mindent kihoz a hozzávalókból, próbál finomakat főzni. Kedves és jóban van velünk – mondta a harmadik osztályos Máté.

– Sokat viccelődik velünk, például szoktunk farkasszemet nézni – mesélte Zalán. – A kedvenceinket, a tésztát, a rizst jól készíti el – tette hozzá Nóri, miközben a szakács éppen gyümölcsmártást készített a gyerekeknek, amelyre mindannyian igent mondtak.

– Nagyon örülünk a kirándulásnak, amit Zoli bácsi nyert nekünk – tette hozzá a harmadikas Bogi. A díjkiosztón hatvankilenc versenyzőből sorsolták ki az őt favorizáló osztályt. A megméretésen 62 konyhásnéni és 7 konyhásbácsi vett részt. Több, mint 15 ezer szavazat gyűlt összesen a pályázókra.

– Nívós díjkiosztón vettem részt, ahol a győztes Irma néni tíz osztályt húzott ki a kalapból, akik tanulmányi kiránduláson vehetnek részt egy pékségben, vagy egy tejüzemben. Ez utóbbi még engem is érdekel, még az is lehet, hogy elkísérem az osztályt – tette hozzá a zrínyisek kedvenc szakácsa, aki szabadidejében csak ritkán főz otthon, bár azt mondta, a karácsonyi halászlé mindig az ő feladata. Persze neki is vannak kedvenc ételei, mint a rántott sajt, vagy a sertéspörkölt, amelyeket egy daragaluskás húsleves után fogyaszt legszívesebben. Szabadidejében leginkább ceruzát ragad, és rajzolgat, ha ráér, de készít asztalosmunkákat is.

Zoli bácsi főztjétől repültek már néhányan

Vargha Zoltán harmincöt éve kezdte a szakmát. A Dorottya szállóban főzött, majd katona éveiben pilótákat etetett a seregben. A kerozin gőze annyira megcsapta, hogy leszerelés után is maradt katonáéknál, és bár cukrász végzettsége nincs, tíz évig édességgel is ellátta a pilótákat. Két évig dolgozott a Brown & Rootnál is, majd ismét a magyar honvédségben ragadta meg a merőkanalat. A Menzaminta égisze alatt szeptembertől főz a Zrínyis diákoknak.

– A gyerekektől rengeteg szeretetet kapok, néha beszélgetünk, máskor bohóckodunk – hangsúlyozta. – Persze közülük sem mindenki veszi a lapot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában