kevesebb a termés

2018.06.26. 20:00

Már a repcét aratják, de beérett a búza is

Aratják a repcét Magyaratád határában. Az enyhe idő következtében múlt héten még az őszi árpát takarították be, az előrejelzések szerint a búza aratás is Péter, Pál napja előtt megkezdődik.

Góz Lilla

– A napokban kezdtük meg a repce aratását – mondta el Lackovics Sándor. A Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke hozzátette: másfél héttel korábban takarítják be a növényt. Bár egyszer meg kellett már állniuk, ugyanis két nap alatt 35 milliméter csapadék esett környékükön és nem szerettek volna plusz költségért száríttatni a terményüket. 160 hektárnyi területen végzik most a munkát, hektáronként nagyon változó a termésátlag 2,5-4 tonna közé tehető.

– A minőséggel nincs gond, szép egészségesek a szemek, a beltartalmat még nem tudjuk, a laborvizsgálatok zajlanak – tette hozzá. Megjegyezte: sokat költöttek növényvédelemre, a repcebogár miatt többször kellett permetezniük.

– Nagyon szélsőségesek a termésátlagok, van, ahol 4 tonna feletti, máshol 2 tonna alatti repcét arattak – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: Somogyban 24 500 hektárra vetettek repcét, jelenleg 1200 hektáron folynak a betakarítások.

– Rendkívüli év 2018, az első három hónapban 30 százalékkal több volt a csapadék, mint szokott – mondta el Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette: kéthetes csúszásban volt a tavasz, áprilisban pedig jött egy hőhullám, amelynek következtében korábban értek be a növények.

– A tapasztalatok szerint idén kevesebb termés lesz, mint tavaly – mondta el Petőházi Tamás. Az előrejelzések szerint a búza aratása is megkezdődik a napokban, Péter, Pál napja előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában