gyors segítség

2018.06.15. 17:30

Megérkeztek a gyermekmentők a Balatonhoz

Szombaton megkezdik szolgálatukat a gyermekmentők Balatonlellén. Augusztus 20-áig a városban és 60 kilométeres körzetében segítik a mentők munkáját.

Góz Lilla

Minilabor, mobil ultrahang, újraélesztő készülék, az intubáláshoz szükséges eszközök, több táskányi gyógyszer és csontfúró. Ezekkel is rendelkezik a gyermekmentők gépjárműve. Az idei szezonban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány jóvoltából új eszközökkel is gyarapodtak.

– Sikerült vásárolnunk egy videolaringoszkópot, az egymillió forint értékű eszköz nagy segítségünkre lesz a légútbiztosításban – mondta el Gesztes Éva. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője hozzátette: a riasztásokat az Országos Mentőszolgálat irányító csoportjától kapják a 112-es számra érkező bejelentések alapján. Balatonlelle és hatvan kilométeres körzetében dolgoznak. Orvosaik, ápolóik csak tavaly nyáron több mint háromszáz esetet láttak el.

– A gyermekek esetében elsősorban közúti, vízi és vízparti balesetekhez, allergiás reakcióhoz riasztanak bennünket – tette hozzá Gesztes Éva. – Ezen kívül hasmenés és hányás kapcsán kiszáradásos állapotokkal is gyakran találkozunk, a felnőtteknél pedig szív és érrendszeri betegségeket tapasztaltunk Az esetek többségében életmentő beavatkozásokat kell elvégezniük.

Tizenegyedik éve mentenek életeket a tónál, a gyermekmentők részére az önkormányzat biztosít apartmanszobákat. Doroszlai Richárd mentőápoló a kezdetek óta szolgálatban van a Balatonnál. Azt mondta: az évek alatt sok sikerélményük volt, de a tragikus esetek se ritkák, amelyek többségét emberi mulasztás okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában