hírvivés

2018.06.27. 18:06

Messzire elért a somogyi huszárok kardja

Immár ötödik esztendeje, hogy a somogyi huszárok a nyár derekán elindulnak, hogy elvigyék Horvátországba a magyar huszár hírét. Így ápolják azt az őszinte barátságot, amely a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesülete és a Bjelovári Határőr Huszárok között fennáll.

Kovács Gábor

A horvátországi Bjelovár városa huszonharmadik esztendeje szervezi meg a város alapítását kézjegyével ellátó Mária Terézia után elnevezett „Terezijane” napokat. Erre érkeztek meghívott vendégként a somogyi huszárok, hogy bemutathassák tudásukat. A delegáció tagjainak első hivatalos programja nem lehetett volna szívet melengetőbb egy huszárnak, mint az, hogy a horvátországi gidrán tenyészet és ménes lovait mustrálja meg. Külön megtiszteltetésnek érezték, hogy a somogyi huszárok nevében Bosnyák János ezredes e mustra alkalmával a zsűriben foglalhatott helyett.

A somogyi huszárok a helyi hősök emlékművéhez látogattak, majd koszorút elhelyezve lerótták a kegyeletüket. Ezt követően a bjevlovári huszárbajtársaikkal bejárták a Bilogora vidékét, s közben a környék egykori katonamúltjáról hallgattak katonatörténeteket a török kortól egészen a múlt évezred végéig, hogy miként voltak az itt élő férfiak egyszerre elszánt harcosok és békés földművesek.

– Még mielőtt azonban visszatértünk volna a városba a császár és királynő kísérésére, a horvát televízió és a rádió is érdeklődött a magyarok után, kérdezve az itt tartózkodás apropójáról – mondta Bosnyák Dávid János hagyományőrző huszár kornétás.

Balogh Dezső őrnagy irányításával már a megérkezés estéjén a gyalogosok, Tóth János őrnagy vezetése alatt a magyar lovasok sorakoztak fel az elöljárók fogadására és szemléjére. A huszonharmadik Mária Terézia napok első estéje a magyar huszárok bemutatóival zárult, amikor Novák Ferenc és Bodor Sára huszárok mutatták meg a horvát bajtársaiknak, hogy mi az a magyar virtus, majd ezt követte az, aminek se Magyarországon, se Horvátországban nincs párja: a hat huszárvágás.

A rendezvényen más hagyományőrzők is felléptek, a Zrínyi Gárda Csáktornyáról, a Frankopanska Gárda Ogulin városából, az Ivanicsi határőrezred hagyományőrzői Ivanicsvárból, valamint az olaszországi Garibaldini lovasegység képviselői is jelen voltak a császárnőt megszemélyesítő színésznő érkezésénél. A Somogyi Huszárok úgy tartják, hogy messzire elér a kardjuk, és legközelebb örömmel várják a barátaikat Kaposvárra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában