feltámadt hagyományok

2018.06.19. 09:00

Nem hagyják, hogy a tökszár feledésbe merüljön Szulokban

Nem engedik feledésbe merülni a régi falusi ételek receptjeit Szulokon, országos főzőműsorok készítői és turisták zarándokolnak emiatt a településre.

Kovács Gábor

 

Káposztát reszelt a konyhában ottjártunkkor Lempel Józsefné: hétköznap délelőtt csupán egy egyszerű étel, káposztás tészta készült a családnak.

– A szülőktől tanultuk főzni a régi ételeket és emlékezünk mindenre – mondta a 78 éves Franciska néni. – Ezek hagyományos sváb ételek. Bizony a régi falusi konyha szegényes volt, nem lehetett a hússal bővelkedni. Helyette többször gánicát fogyasztottunk. Mindent megtermeltük a kertben, ami a főzéshez kellett. Gabonát is termesztettünk, volt malom a falu végén, ott őrölték a lisztet, azt sem a boltban vettük. Minden család törekedett arra, hogy egy hízót vágjon, így volt zsír, nem került sokba az étkezés.

Szulokon még él a helyi ételek hagyománya, de változik a gasztronómia, mert a fiataloknak már más az ízlése. A bemutatókon a középkorosztály tagjai főznek, nekik az idősek még átadták a tudást. De néhányan az ifjak közül is érdeklődnek.

– Sokat hallottam a szuloki ételekről, a babos tésztát meg is csináltuk a férjemmel – mondta a fiatal Sándor Zsófia, aki a településre ment férjhez. – A forgatásokon kedvet kaptam, ezért otthon végigfőzzük a hagyományos szuloki menüt.

Országos televíziók főzőműsorai vendégeskedtek ugyanis nemrég a faluban, nekik főzték meg a régi szuloki fogásokat. A napokban Kecskemétről és Győrből érkeztek turistacsoportok, őket is vendégül látták. A falu kemencéjénél főzött ételek mellé fellépés is járt, az iskolások hagyományos sváb táncokkal, dalokkal szórakoztatták a turistákat, felcsendült a fúvós zene is. A vendégek megismerkedtek a település történetével, megmutatták nekik a régi tárgyakból berendezett gyűjteményszobát a falusi értékek házában.

Hengerics József, Szulok polgármestere elmondta: az utóbbi időben annyit főztek a turistáknak, hogy felmerülhet egy helyi ételeket kínáló kisvendéglő ötlete is, ez azonban önmagában képtelen lenne megélni, ezért össze kellene kötni a fürdőbe érkezők vendéglátásával.

Gyorsan finomat házi kolbászból

Lempel Józsefné felidézte az egyik régen sokat készített étel, a lakodalmas mártás receptjét: kis zsírban a hagymát megpirították, belekerült a kockára vágott hús, őrölt pirospaprikát, borsot tettek bele, vízzel felengedték. Több idő kellett hozzá, míg a hús megpuhult, utána sót, kevés lisztet szórtak a tetejére, tejföllel összehabarták.

A bemutatókon az érdeklődők számára készült szalonnamártás, s megfőzték a böllérmártást is, ami a lakodalmakat megelőző nap hagyományos étele volt. A fehérmártásos, vagyis paprika nélküli egytálételt disznóvágásból nyert húsból csinálták, és gyorsan, 15–20 perc alatt készíthető. Süteményt is sütöttek, aminek tökszár a neve: tejbegrízt főztek, majd egy formán átnyomták és zsírban vagy olajban kisütötték. Készült gerste suppe, vagyis reszelt tésztaleves, amit nyár este a kézi aratásból hazaérkező családfő még gyorsan megcsinált 10–15 perc alatt reszelt tésztából és házi kolbászból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában