porosodó vagyon

2018.06.18. 11:30

Padláson őrizzük, csak ritkán adjuk el a régi holmit

Közel százezer forintot kereshetne az átlag magyar felesleges tárgyainak eladásával egy felmérés szerint. Mint megtudtuk, van a kereslet a retro holmik iránt, a festmények értékével viszont sokszor nincsenek tisztában az emberek.

Gyeszát Zsolt

Csaknem hárommillióan vannak azok, akik az otthonukban felhalmozott tárgyakat nem szokták eladni, inkább elajándékozzák, kidobják vagy őrizgetik azokat – ismertette az eNET és Vatera közös kutatását a privátbankár.hu. Nem használt ruhát, játékot, modernebbre cserélt kütyüket is felhalmozunk. A feleslegessé vált holmit a magyar internetezők csak 44 százaléka szokta értékesíteni.

– Sokan például azoktól a porcelánoktól akarnak ma megszabadulni, melyek a legtöbb háztartásban fellelhetők vagy öröklés révén jutottak hozzá – mondta a kaposvári Kálmán Attila festménybecsüs, aki másodállásban foglalkozik retro és antik holmik továbbértékesítésével, s hobbiként ezek gyűjtésével. – E tárgyak sokaknak már feleslegesek, vitrinben sem akarják tárolni, nem egyszer a padláson vannak bedobozolva. Ugyanakkor a nagy magyar porcelánmanufaktúrák termékeit többen is keresik. Az idős bútorokból például egyre kevesebb van, jóllehet nem is könnyű értékesíteni a régi darabokat.

A kutatásban megkérdezettek szerint a régiségek, antik tárgyak, festmények és a gyűjtemények értéke nő a leginkább az idő múlásával. Így a háztartásaikban megtalálható régiségeket, antik tárgyakat becsülték a legmagasabbra, körülbelül 100 ezer forintra.

 

Tudni kell elengedni is

A kutatás szerint a felesleges tárgyakkal rendelkező megkérdezettek harmada őrizgeti használaton kívüli holmijait. Máté Mártonné, balatonboglári tanácsadó szakpszichológus úgy véli: ha már nagyon egyirányú ez a folyamat, vagyis csak megtartani, felhalmozni vagy gyűjtögetni szeretnénk, az nem kiegyensúlyozott lélektani működésre vall. – Persze, mindannyiunknak vannak tárgyi emlékei is, melyekhez kedves történeteket fűzünk – tette hozzá a szakpszichológus. – De ha már képtelenek vagyunk akár jelentéktelenebb dolgokat is elengedni, az szintén nem az egészséges személyiség jellemzője. A személyekhez és a tárgyainkhoz fűződő kapcsolatainkban is a kétirányúság a fontos, vagyis adok-kapok, elfogadok-elengedek vonatkozásában működik egészségesen a lélek. Tudatos gyakorlással az elengedés csatornája is megnyitható, ehhez viszont időszakonként szánt szándékkal, az érzelmi nehézségek ellenére is el kell engedni tárgyakat. Ha sehogy sem megy, akkor kell szakember segítségét kérni.

A szerszámokat csak 58 ezer forintra taksálták. Kálmán Attila szerint a képzőművészeti alkotások, például festmények értékével gyakran nincsenek tisztában az emberek, pedig sokszor értékes darabok is megbújnak a háztartásokban.

– A retro holmik iránt viszonylag nagy a kereslet, van egyfajta nosztalgikus érzés az emberekben – mondta Kálmán Attila. – Egy régi bólogatós kutyát napok alatt eladtam a múltkor. De volt egy idős vásárlóm, aki egy régi kutyaház lemezperselyt vett meg az unokájának.

A Somogyszentpáli Önkéntes Tűzoltók még tavaly tartottak garázsvásárt azokból a használt holmikból, amit egy német partner ajánlott fel számukra – tudtuk meg Androvics Zsolttól, az egyesület elnökétől. Mint mondta, a bevételt az egyesület működésére fordították, így ha elég tárgy összejönne, újra megszerveznék a garázsvásárt a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában