Helyi közélet

2018.06.24. 07:00

Teljesen átalakul a cafeteria: csak a SZÉP-kártya marad

Jövőre jelentős változásokkal átalakul a béren kívüli juttatások rendszere, a cafeteria elemek közül a Széchenyi Pihenőkártya lesz az egyetlen, amely megmarad. A somogyi cégek vezetői még nem tudják, miként alakítják át juttatási rendszerüket.

Koszorus Rita

A megyében működő munkáltatókból eltérő érzelmeket váltott ki a cafeteria rendszer átalakítása. A munkavállalók többsége nem örül a módosításnak, pedig Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint, ez az ő érdeküket szolgálja. – Mi már régóta úgy gondolkodunk, hogy a bértárgyalásokon, amit lehet a cafeteria elemek közül, azt alapbéresítsük – mondta kérdésünkre Svajda József. – Az alapbért nem lehet megvonni, de a béren kívüli juttatások egy tollvonással megszüntethetőek.

Igaz erre, eddig még nem volt példa Somogyban. Hozzátette: a munkavállalók hozzászoktak a cafeteriához, ezért nem fogadták kitörő lelkesedéssel a változás hírét. Ám az is tény, hogy sokan nem is kapnak béren kívüli juttatást. – A kis- és középvállalkozásoknál dolgozók egyharmada eddig sem kapott különösképpen cafeteriát – mondta a megyei szakszervezeti vezető. – A pedagógusok többsége sem kap. Vannak olyan helyek, ahol havi 3-4 ezer forint a béren kívüli juttatás mértéke, de olyan is, ahol 36 ezer forint. Ez utóbbi a megyében a legmagasabb.

A Kométa 99 Zrt.-nél az idei évben 16 százalékos béremelést hajtottak végre, volt több dolgozó, akiknél az emelés mértéke elérte a 25 százalékot is. – Információink szerint ágazatunkban és régiónkban a béremelésünk kimagasló – közölte Prohászka Balázs, gazdasági igazgató. – Az alapbéren felül a Kométa a munkavállalóknak teljesítményen alapuló prémiumot, évi 100 ezer forint összegű cafeteriát, jelenléti, toborzási, mentorálási prémiumot biztosít és támogatja a munkába járást.

Béren kívüli juttatást a Kaszó Zrt. is biztosít dolgozói számára. Galamb Gábor vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy a társaságnál differenciáltan adják a cafeteriát. Nagyjából éves szinten a dolgozók egyhavi bérét fizetik ki ilyen formában.

A cafeteria rendszer átalakítása új helyzet elé állítja a szakszervezeteket, summázta Svajda József. – Októberben kezdjük a bértárgyalásokat – tette hozzá a szakszervezeti vezető. – Meglátjuk, mit fedeznek a munkáltatók. De azt tudni kell, hogy a versenyszférában nem nyúlhatnak drasztikusan a juttatásokhoz, ha nem akarnak munkavállalót veszíteni.

Hozzátette: a kormány helyesen mondta, hogy két év alatt jelentős járulékcsökkenést hajt végre. 24-ről 19,5 százalékra csökkent a terhek mértéke és a Magyar Szakszervezeti Szövetség tapasztalatai szerint számos helyen ezt odaadták a dolgozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában