balatoni borok Kaposváron

2018.06.10. 19:02

Telt ház – óriási sikert aratott a Somogyi Borfesztivál

Rosék, s a könnyed fehérborok fogytak a legjobban a Somogyi Borfesztiválon. Második alkalommal várták a balatoni borászok legjobb nedűikkel a kaposváriakat. Természetesen a jó bor mellé színes kulturális kavalkád is dukált.

Góz Lilla [email protected]

– Fröccsbe szeretnék egy olaszrizlinget – a meleg, párás időben jól jött egy hideg frissítő. Az idén eltűntek a műanyag poharak, üveg – fesztivál-logóval ellátott – boros poharakból lehetett kóstolni. A több mint egy tucatnyi borásznál mindenki megtalálta az ízlésének megfelelőt.

– Ez a rosé isteni, olyan különlegesen gyümölcsös – mondta barátnőjének kóstolás közben az egyik látogató.

– Bíztunk benne, hogy megússzuk eső nélkül. Borús az idő, de csak kibírja a végéig – mondta Anna, aki családjával érkezett a fesztiválra.

– Sok a visszajáró vendég, aki tavaly itt volt és ízlett neki a borunk, most is ellátogatnak hozzánk – mondta Országh Bernát. Az Országh Pincészet borásza hozzátette: a vendégek többsége a rosékat és a könnyed fehér borokat kereste. Megjegyezte: a fesztivál lehetőséget ad a borászoknak, hogy helyben, a megyében minél több emberrel ismertessék meg termékeiket.

A Somogyi Borfesztivált második ízben rendezte meg a megyei önkormányzat és az agrárkamara.

– A dél-balatoni borok népszerűsítése volt a legfőbb célunk. A kaposváriak ismerjék meg, szeressék meg a helyi borokat, továbbá a somogyi megyeszékhely éttermeiben és vendéglátó egységeiben is ezeket fogyasszák előszeretettel – mondta Biró Norbert. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: a fesztivál népszerűségét mutatja az is, hogy a tavalyi 15 pincészet 31 mintát, az idén pedig 18 borász 44 nedűjét kóstolták a borversenyen. A Trunkó Pincészet 2017-es évjáratú Chardonnay borát választották 2018 Somogy Borává a kaposvári Vármegyeháza Bormúzeumában.

– Szüleim 1990-ben hozták létre borászatunkat, én húsz éve kapcsolódtam a munkába – mondta Trunkó Tamás. A szőlősgyöröki borász hozzátette: nagy örömmel fogadták, hogy 2017-es chardonnay boruk elismerést kapott. Ezt a nedűt reduktív technológiával készítették, acél tartályban érlelték.

– Ez a rendezvény több mint egy program, ez egy koncepció – mondta Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke hozzátette: a tavaly megalkotott borstratégiájukkal a dél-balatoni borászok munkáját kívánják segíteni, továbbá szeretnék a megtermelt szőlőt helyben feldolgozni. Megemlítette: a borvidéken megtermelt gyümölcs hetven százalékát nem helyben hasznosítják.

– A borstratégia két szálon fut, az egyik a marketing, össze kell hozni a termelőket a fogyasztókkal és a vendéglátókkal, ennek számos előnye van mindenki számára, a másik egy közösségi borfeldolgozó, amelynek az a lényege, hogy koordinálja a termelést. Utóbbihoz szükség lenne állami támogatásra is – tette hozzá Gombos Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában