közbiztonság

2018.06.11. 15:30

Több mint háromszáz kamera figyeli ősztől Kaposvárt

Több mint háromszáz kamera figyeli szeptembertől Kaposvárt. A város 134 millió forintból bővíti köztéri kamerarendszerét. Cél a közbiztonság javítása, az illegális hulladéklerakók megszüntetése, s hogy a közparkokat, a játszótereket az ott élők használhassák.

Góz Lilla

– A 21. század legnagyobb hiánycikke nem a pénz, hanem a biztonság – kezdte hétfői, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatóját Szita Károly. Kaposvár polgármestere megjegyezte: a 2020-ig tartó várospolitikai programban meghatározó szerepet töltenek be a közös értékek, mint a munka, a család, az otthon, az egészség, a rend és a biztonság.

– Négy éve egy 180 kamerából álló rendszert építettünk ki Kaposváron, így a város az ország egyik legbiztonságosabb városává vált – mondta el Szita Károly. – Bővítjük a rendszert, mert sok új területet tárunk fel a Németh István Program keretében. Az évszázad legnagyobb beruházása során sok új létesítmény jön létre. Minden, városba bevezető úton lesz rendszám-felismerő rendszer, valamint szeretnénk a város több pontján erősíteni a közbiztonságot. Célunk, hogy tetten érjük az illegális hulladéklerakókat, s hogy a százmillió forintból felújított lakótelepeket azok használhassák, akik ott élnek.

A város 134 millió forintból 134 új kamerát telepít, így 314 darabra bővül a rendszer. Ezen kívül az évi negyvenmillió forint üzemeltetési díjat is az önkormányzat finanszírozza.

– Ennél jobb befektetés nincs – mondta Molnár Gábor. A megyei rendőrfőkapitány ismertette a kamerarendszer bevezetése óta javuló statisztikai adatokat is a sajtótájékoztatón. – Kaposváron a regisztrált bűncselekmények száma 2014-ben közel ezerrel, 2016-ra több mint felére esett vissza, háromezerről ezerkétszáz esetre – tette hozzá a megyei rendőrfőkapitány. Molnár Gábor megjegyezte: a közterületen elkövetett bűncselekmények 2016-ra felére csökkentek, a kameráknak köszönhetően nemcsak az esetszám, hanem a felderítések eredményessége is javult.

– A bűnözés nem áll meg a megyehatárnál, így nem csak Somogy és a város rendőreinek munkáját segítette a kamerarendszer, hanem Zala, Tolna, Fejér, Veszprém megyében is hozzájárult az elkövetők kézre kerítéséhez – jegyezte meg Molnár Gábor.

A tervek szerint a 134 új kamerát az idén ősszel üzemelik majd be városszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában