videó

2018.06.02. 20:00

Ünnepelt Somogy vadásztársadalma

Igazi vadászünnep színhelye volt a középrigóci Dráva Völgye Szakgimnáziuma gyakorlati oktatóbázisa. A huszonhatodik Somogy Megyei Vadásznapon számot vetettek az elmúlt évről, kitüntetéseket adtak át és ifjú vadászok tettek fogadalmat.

Koszorus Rita

Méltó helyszínt választott a megyei vadászkamara az év legfontosabb ünnepének, a több mint ötven éve vadász és erdészképzéssel foglalkozó barcsi intézményt. – A Kaposvári Szakképzési Centrum hosszú ideje partnere a Somogy Megyei Vadászkamarának, s nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén ismét mi rendezhettük meg a vadásznapot – mondta el Horváthné Madarász Zsuzsanna, a Dráva Völgye Szakgimnázium igazgatója. – Ünnep ez a nap mindannyiunk számára, a vadászoknak és a fiataloknak is, akik szakma alapjait nálunk sajátítják el.

 

S van mire büszkének lenniük a Somogy megyei vadászoknak, hiszen az elmúlt vadgazdálkodási év számos változást tartogatott, de jelentős eredményeket is produkált. – Vadásztársaságok alakultak át, újak alakultak és idén először nyílt meg az Országos Vadgazdálkodási Alap – mondta Berend Ferenc, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke. – A vadászatra jogosultak pályázhattak: az apró- és nagyvad fajaink élőhelyeinek fejlesztésére, a ragadozók gyérítésre, vagy egyes apróvad-, és őzetetők beszerzésére, illetve víznyerési lehetőségek kialakítására.

Berend Ferenc kiemelte: úgy tűnik a megye vadásztársadalmának utánpótlása adott, hiszen idén is sokan jelentkeztek a fiatal vadászok képzésére.

Az idén első alkalommal vadászjegyet váltók a megyei vadásznapon tettek ünnepélyes fogadalmat, őket Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezetének titkára köszöntötte. – A fogadalomtétel még önmagában nem tesz igaz vadásszá – mondta Kemenszky Péter. – Ennek folyamata leginkább majd rajtunk, a tapasztalt és sokat látott sporttársakon fog múlni. Mi vállaljuk ugyanis, hogy a hagyományokat és tapasztalatokat átadjuk.

A megyei kamara titkára hozzátette: a vadászat felelősségteljes tevékenység, egy nemes szenvedély és egyben szakma is. Művelője pedig komoly és felelősségteljes ember, nem pedig a vad prózai elejtője.

A rendezvény fővédnöke Neszményi Zsolt köszöntőjében arról beszélt, hogy a vadászat nem csupán sport, de természetbúvárkodás is. – Ez egy rendkívül érdekes és változatos szenvedély – mondta Neszményi Zsolt. – A hivatásos vadászoknak egy gyönyörű hivatás, a sportvadászoknak pedig holtig tartó szenvedély.

Hozzátette: a vadásznap remek alkalom, hogy megmutassák a civil társadalomnak a vadászat gazdag kultúráját. Ezt az idei vadásznapon trófeabemutatóval, főzőversennyel és koronglövészettel tették. De bárki kipróbálhatta magát őzbak bírálatban, sőt a gyerekek is puskát ragadhattak, persze ők légpuska lövészeten vehettek részt. Idén is megtartották a Vadászok a Civilekért Véradó Mozgalom hagyományos véradását, s vadászkutya és solymász bemutató színesítette a programot.

A vadásznapon kitüntetéseket adtak át a legkiemelkedőbb vadásztársaknak. Az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmét idén Galamb Gábor érdemelte ki, a Vad és Vadászat Szolgálatáért Somogyban elismerést Forrai Gáspár Ferenc, a Nimród Vadászérmet pedig Agócs Attila kapta.

Díjazottak

Országos Magyar Vadászkamara aranyérme: Galamb Gábor.

Nimród Vadászérem: Agócs Attila.

Hubertus Kereszt kitüntetés gyémánt fokozat: Csordás Ferenc, Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság tagja; Plucsinszki József, Sefag Zrt. nyugalmazott hivatásos vadásza.

Hubertus Kereszt kitüntetés arany fokozat: Galántai János, Igal-Ráksi Vadásztársaság elnöke; Gyeszát Attila, Törökkopány Íjász Vadásztársaság fővadásza; Horváth Géza, Surján-Kaposvölgye Vadásztársaság tagja; Horváth István, Hedrehely és Vidéke Földtulajdonosi Vadásztársaság; Horváth László, Kutas és vidéke Kossuth Vadásztársaság; Kovács István, Dráva 2017 Vadásztársaság; Rőth Róbert, Törökkoppány Íjász Vadásztársaság vadászmestere; Szabó József, Kutas és Vidéke Kossuth Vadásztársaság; Szűcs Zoltán, Mikei Földtulajdonosok Vadásztársasága; Vágvölgyi Ottó, Surján-Kaposvölgye Vadásztársaság.

Hubertus Kereszt kitüntetés ezüst fokozat: Francz Rezsőné, Rigóci Baráti Vadásztársaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában