károgók

2018.06.07. 11:30

Varjúinvázió Somogyban: vége a békének Babócsán

Egyre több somogyi településen számolnak be arról, hogy nagy számban jelennek meg a varjúk. Az utóbbi napokban Babócsán a Fürdő utcát lepték el a madarak. A helyiek vágynak a csendre, hogy ne károgásra ébredjenek.

Góz Lilla

– A Sallai, a Béke és a Fürdő utca környékén semmi nyugalom, százával repülnek a varjak – mondta el Kalányos István. A babócsai lakos szerint véget ért a béke a településen, a nap 24 órájában károgástól hangosak az utcák.

– Amerre nézek varjút látni, az emberek ki vannak idegileg. A házak felett százával repkednek, itt nagyon nagy a baj – mondta el felháborodva. Hozzátette: a környező több száz éves fákon rengeteg fészket látni, amelyek feketednek a madaraktól.

– A szomszédom nem tudott aludni hajnali négyig, mert a melegben kinyitotta az ablakot és annyira hangosak a madarak – mondta el felháborodva. A babócsaiak keresik a megoldásokat, szerintük nem kellene ilyen szigorúan védeni ezeket az elszaporodó madarakat, nagyobb lehetőséget kellene biztosítani a varjak ritkítására.

– A vetési varjú évek óta védett, míg a dolmányos varjú nem – mondta el Kemenszky Péter. Az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára elmondta: a dolmányos varjú szezonálisan vadászható július elsejétől február végéig.

– Erre a fajra a szarkával és a szajkóval együtt egész évben lehetett vadászni, 2004-től az uniós csatlakozás óta már nem, pedig mikor a fészekaljaikat nevelik tavasszal, hat-nyolc fiókának rengeteg táplálékot kell hordaniuk és ilyenkor okozzák a kárt az általunk hasznos apró vadaknak, mint például a fácán, mezei nyúl, fogoly. Továbbá a vízi-és énekes madarakat és hüllőket is nagy mértékben gyérítik – vélte Kemenszky Péter. Hozzátette: július elseje előtt csak külön eljárási díj ellenében lehet gyéríteni, de ezzel nem sokan éltek.

Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője elmondta: nagyon könnyen urbanizálódnak a dolmányos varjúk, kifosztják az énekesmadarak fészkeit és előszeretettel fogyasztanak rágcsálókat. Hozzátette: mivel a vetési varjú védett madár, csak az élőhelyük megszüntetésével tudják az állományt ritkítani, ezért metszették például vissza a platánfákat Siófokon, de újra takarítani kell az utcákat, mert odapiszkítanak a madarak, pusztítják az énekesmadarak fészkeit, a város környéki veteményeseket, így a város vezetése természetvédelmi hatósági intézkedését kért. A balatoni turizmus kedvelt célpontjának számító Siófok úgy látja, mindent megtett már, de nem tudta megoldani a varjú problémát. Létezik viszont egy paragrafus, amely alapján úgy döntött, hogy természetvédelmi hatósági intézkedést kér az ügyben és ők tegyék meg a szükséges lépéseket. Segesden is nagy számban jelentek meg a madarak, itt viszont olyan magasak a fák, hogy nem tudták visszavágni azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában