védekezés

2018.07.30. 09:00

A seregélyek mellett a turistákat is riasztja a hangágyú

A seregélyek elriasztására szolgáló hangágyúzás miatt a Somogy Megyei Kormányhivataltól kért soron kívüli intézkedést a balatonberényi önkormányzat.

Kovács Gábor

Nyaralni jöttünk a Balatonhoz, nem háborús zajokat hallgatni – fakadtak ki a napokban a balatonberényi turisták, mert hangrobbanások zavarják a pihenésüket. A seregélyek elriasztására a település határában bevetett készülékek sűrűn, akár tíz vagy harminc másodpercenként is megszólalhatnak, ahogyan beállítják a gazdák a hangágyúkat madárrajok vonulását figyelve.

Reggel hét órától estig egész nap folyamatosan működnek. A település külterületi utcái közül némelyek szomszédosak az ültetvényekkel. A turisták arra panaszkodnak, hogy korán felébreszti őket a seregélyek ellen bevetett hangágyú, amelytől a kutyák és más háziállatok is félnek. A helyiek közül volt, aki csendháborítás címén rendőrségi feljelentést tett, de előfordult már önbíráskodás is, megrongáltak egy hangágyút.

– Külterületi üzemi zajról van szó ott, ahol az üdülőövezettel határosak a szőlőültetvények – mondta Horváth László, Balatonberény polgármestere. – Az önkormányzatnak nincs intézkedési joga ebben az ügyben, mert a csendrendeletünk csak a belterületre vonatkozhat. Ezért levélben fordultunk a Somogy Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi osztályához. A gazdákkal is beszéltünk már, mert valaminek történnie kell, megoldást kell találnunk. De őket is meg lehet érteni, hiszen nekik hasznuk van az ültetvényekből.

Az önkormányzat szakembert fogadott, zajszintmérővel bemérette a hanghatást, és most várják a mérések eredményét. A polgármester hozzátette: jobb megoldásnak tűnik behálózni az ültetvényeket, ami lehet, hogy sokba kerülne, de kapnak a gazdák agrártámogatást, amit szerinte lehetne erre fordítani. A hangágyúk hosszú évek óta okoznak problémát a településen, de általában augusztus közepétől működnek. Az idén azonban korán kezdődött a szüret, mert a május végi, júniusi jó idő miatt megértek a szőlőszemek egyes korai fajtáknál, mint a Csabagyöngye vagy az irsai olivér. Ezért előrehozták a seregélyek elleni védekezést a gazdák.

Katasztrófát okozhatnak a seregélyek

A dél-balatoni szőlőtermelők szempontjából bevált a hangágyús védekezés, amely eredményes, értékelte a helyzetet kérdésünkre Bujdosó Ferenc, a balatonlellei Bujdosó Pincészet tulajdonosa. A hangágyúkról szólva kiemelte: a gazdák éjszaka nem durrogtatnak, de akkor meg szól a zene a Balaton-parton. Szerinte aki üdülni jön, az szembesülni kénytelen zajhatásokkal diszkókban vagy más szórakozóhelyeken.

A hálós védekezésről szólva hangsúlyozta, hogy aki nagy, öt vagy tíz hektár nagyságú területen gazdálkodik, az nem tudja körbekeríteni. Ha a hangágyuknál hatékonyabb védekezést kitalálnak, azt készek átvenni a gazdák. A seregélyek egyébként teljesen el tudják pusztítani a termést azzal, ha nem is eszik meg, de leverik, lesöprik a földre. Katasztrófát okoznak a szőlőtermelőnek, ha meglepik az ültetvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában