szünidő

2018.07.28. 09:00

A szünidőnek a tartalmas pihenésről kell szólnia

Hagyjuk nyáron pihenni a gyerekeket – véli a pszichológusok többsége. A szünidőnek a játékról, a kikapcsolódásról kell szólnia. A gyerekeknek ki kell pihenniük a tanidőt, a tapasztalatok szerint az év végi hajrában nagyon elfáradnak.

Góz Lilla

– Tanév végére teljesen elfáradtak, most hagyom őket pihenni – mondta el Patakné Csordás Gyöngyvér. Az ötgyerekes édesanya hozzátette: a nyár pihenéssel telik náluk, nem tanulással.

– Próbálunk tartalmas programokat szervezni a gyerekeknek. Kirándulunk sokat, voltak több táborban, a számítógépezés korlátozva van, néha emiatt vannak is vitáink, főleg a nagyobbakkal – jegyezte meg Patakné Csordás Gyöngyvér. A közelükben több barát, iskolatárs lakik, így tudnak együtt tudnak játszani, nyaralni is baráti családdal mentek Horvátországba.

– Az ikrek most mennek első osztályba, kérdezgetik a nagyobbakat, hogy milyen ott, meg érdeklődnek a betűk felől – mondta el. Megjegyezte: természetesen hagyja őket aludni, nem kelti fel korán őket, mikor iskolaidőben.

– A kis elsősöknél a nyár a felkészüléssel kell, hogy teljen – mondta el Szigeti Mónika. A kaposvári pszichológus hozzátette: nem számokat és betűket kell tanulnia a kicsiknek, hanem lélektani felkészülésnek kell lennie, mert nagy váltás az óvodából az iskolába átmenni.

– Pozitív ráhangolódásra van szükség. Nagyon jó, ha nyár közepén megvesszük a tanszereket, iskolatáskát, azzal játszhat, bepakolhat. Lehet neki venni olyan füzetet, amibe rajzolhat és ugyanilyet fog majd tanulásra használni az iskolában – javasolta Szigeti Mónika. Megjegyezte: azoknál a gyerekeknél, akik nem elsőbe mennek, többségüknél nem várt esemény az iskolakezdés.

– Nem kell ismételni, hogy mindjárt kezdődik az iskola. A tanulás egy sarkalatos kérdés, a nyárnak a pihenésről kell szólnia. Több éves pedagógusi tapasztalatom szerint május végére nagyon elfáradnak a gyerekek, az év végi hajrában nehéz jól teljesíteniük. Nyilván, ha az iskolában kapnak kötelező feladatot, olvasmányt, akkor valahogy bele kell illeszteni a nyárba, de ez ne mindennapos nyüstölés, hanem behatárolt idősáv legyen – mondta el a kaposvári pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában