felügyelet

2018.07.28. 15:30

Az óvoda a legjobb hely, ha nem ér rá a szülő

Az óvodákban nyáron sem áll meg az élet, hiszen ügyeletes ovik minden városban vannak. Sőt, van, ahol még falun is megoldják a gyermekek felügyeletét. Persze arról megoszlanak a vélemények, hogy nyáron otthon maradjon-e a gyermek vagy sem.

Koszorus Rita

A nyári gyerekelhelyezés kérdése komoly fejtörést okoz a szülőknek. Ugyan van számos táborlehetőség megyeszerte, de nem mindenki engedheti meg magának anyagilag, hogy hétről hétre egy tematikus kiruccanást finanszírozzon. Ilyenkor még alternatíva lehet a nagyszülők bébiszitterkedése, de ha ők sem jöhetnek szóba, irány a nyári napközi.

Persze ide meg nem mindenki adja szívesen gyermekét. Akinek van még egy kisebb gyermeke is, az szívesebben tartja otthon az óvodást családi környezetben. Bekesné Porczió Margit, a Festetics Karolina Központi Óvoda vezetője szerint, mindig a család érdeke az első. – Azt gondolom és a szülőknek is azt javaslom, hogy azt a megoldást válasszák, ami a gyermeknek és a szülőnek a legjobb – mondta el kérdésünkre az óvodapedagógus. – Nagy a vonzáskörzetünk Répáspusztáról és Patalomból is jönnek gyerekek hozzánk busszal, ezért vannak, akik azt gondolják: jobb, ha a gyerek otthon marad és nem kell utaznia. De szerintem a szülőnek is kell idő, amikor pihenhet és a gyerekeket mi nagyon várjuk érdekes programokkal.

A toponári óvoda éppen hétfőtől nyit ki újra, s várja a lurkókat olyan izgalmakkal, mint a kenyérsütés rejtelmei, vagy azt is megtudhatják, mi történik a búzával az aratás során. – Ahol olyan programok és olyan környezet van, mint a Festetics Karolina Óvodában, oda szívesen hozzák a gyerekeket – tette hozzá Bekesné Porczió Margit. – Volt egy hónap, amikor zárva voltunk. A legtöbb család ilyenkorra tervezi a családi nyaralást, úgyhogy a gyerekek is pihenhettek és a kollégák is. Ilyenkor felváltva voltak nyitva a tagintézményeink, tehát azok a szülők folyamatosan tudták hova vinni a gyerekeket, akiknek más megoldás nem volt.

Nyári napközi a megoldás

Kaposváron egész nyáron van minimum egy olyan óvoda, ahová a szülők elvihetik csemetéiket, ha nem tudják megoldani a gyerekfelügyeletet. Ugyanígy oldják meg ezt a kérdést Siófokon is. Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje kilenc tagintézménnyel rendelkezik, s ezek felváltva fogadják a kicsiket nyáron. – A szülőket már májusban tájékoztattuk, hogy mely intézménybe vihetik gyermekeiket a renoválások idején – mondta Gombás Csabáné, az intézmény vezetője. – Ez nálunk remekül működik, a szülők már tudják, hogy mely óvodába mehetnek a gyerekek a szünidőben.

A városokban viszonylag kézenfekvő a megoldás, ahol több óvoda is működik. Hiszen, amíg az egyiket helyrepofozzák az új tanévre, addig a többiben el tudják helyezni a lurkókat. Nem ilyen egyszerű a helyzet a falvakban, ahol csak egyetlen intézmény van.

Nyilván az nem elvárható a pedagógusoktól, hogy az év 365 napján gőzerővel dolgozzanak, nekik is szükségük van a pihenésre. Somogy megyében van olyan óvoda, amely egész nyárra bezár, s olyan is, ahol helyettesítésekkel oldják meg.

Nyáron csak kisebb karbantartási szünetekre zárhatnak be a nevelési intézmények. Ez van a somogyvári Tündérkert Óvodában is, ahol jelenleg 20 kisgyermeket gondoznak az intézményben, tudtuk meg Gyurákovics László polgármestertől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában