petyek

2018.07.29. 11:30

Balatoni halászlét készített a Balaton háziasszonya Fonyódon

Fonyódon mindig történik valami, a Balaton-parti város szinte a nyár minden napjára kínál valami programot. Ezt a hétvégét a halnak és a petyeknek szentelték.

Molnár Gábor

cof

- A balatoni halászok első húzásból készült a petyek – mondta Posza Róbert, a rendezvény szervezője. – Egy paprikás, paradicsomos alapra tették rá a halat, majd felöntötték vízzel és így egy jó sűrű halászlé készült, no ez a petyek. Annyiban különbözik a hagyományostól, hogy nincs benne passzírozott hal.

cof

- Nagyon közel állnak hozzám a halételek – mondta a siófoki Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya. – Mindegy, milyet, az is, mikor, de a lényeg, együnk halat, mert egészséges és a balatoni halnál nincs jobb a világon.

Madarász Ildikó előszeretettel tölt pitába halat, s azt javasolja a kezdő háziasszonyoknak, hogy először olyan kopoltyúst válasszanak, melyben kevés a szálka és konyhakészen kapható.

- Minden háziasszonyt arra buzdítok, hogy ne tengeri halat adjon elsőre gyermekének, hanem nézzen szét a saját háza táján – fogalmazott a Balaton háziasszonya. – Hiszen egy balatoni süllőt vagy fogast olyan mértékben ki lehet filézni, hogy azt bátran lehet a legkisebbeknek is adni.

Ottjártunkkor éppen kapros tonhalkrémet készített Madarász Ildikó, melyet citrommal és zöldhagymával is ízesített. Mellette pedig halászlé készült bográcsban, természetesen balatoni halból.

A közönség vasárnap Bede Róberttől, a TV Paprika sztárszakácsától is leshet el fortélyokat. A halas programokon kívül a hagyományőrzés is szerepet kapott a fesztiválon, a fonyódi kicsi huszárok kitelepültek a rendezvényre. Varga István vezetésével pedig helytörténeti sétán vehettek részt az érdeklődök.

Az esték sem telhettek el program nélkül: pénteken a Balkan Fanatik és DJ Fikidi, szombaton az Anna and the Barbies és DJ. Nákis gondoskodott a jó hangulatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában