léleküzenet

2018.07.26. 11:00

Balázs Kata ékszerei már az óperencián túl is népszerűek

Balázs Katalin mindig is igyekezett közel kerülni a természet kincseihez. Gyerekkorában gyűjtögetett mindent, amiben egy ékszer alapanyagát vélte felfedezni. Még csipkebogyóból, madártollakból is képes volt fülbevalókat és nyakláncokat készíteni. Akkoriban még nem sejtette, hogy felnőttként hobbijából fog megélni, és a madártollakat, csipkebogyókat kagylók és csigák gyöngyháza váltja fel. Egyedi, kézzel készített ékszereit már a tengeren túl is ismerik.

Turbéki Bernadett

Kaposdada egy csendes somogyi kistelepülés a maga varázsával. Az út itt kátyúmentes, a levegő friss, a természet az ajtóig ér. Nem csoda, hogy ebbe a környezetbe vágyott egykor Balázs Katalin, aki már gyermekkorában is a természet kincseit kereste. Tíz évesen is ajándékokat készített abból, amit az erdőben talált.

– A közelmúltban mesélte egy barátnőm, hogy most a lánya hordja azt az ékszert, amit gyerekkorunkban a barátnőmnek készítettem – mesélte az ékszerkészítő. – Nagyon jó érzés, hogy még megvan, és becsben tartják. Amikor kislány voltam, a nagyapámtól kaptam egy ékszerkészítő készletet. Volt benne fogó és minden, ami kell.

Balázs Katalin ékszerkészítő

Ezt a készletet azóta is féltve őrzi. – Mindig is szerettem rajzolni, de mégsem az iparművészeti szakközépiskolába mentem – folytatta történetét Balázs Katalin. – Később előbújt belőlem az alkotás iránti vágy: üvegfestéssel kezdtem foglalkozni. Eleinte ajándékba adtam a munkáimat, aztán a párom mondogatta, miért nem értékesítjük. Akkoriban Vecsésen laktunk, és a helyi piacra álltam ki a káposzták és a krumplik közé a festett üvegekkel. Fogalmam sem volt, hová vigyem a portékámat eladni, aztán egy mohácsi busójáráson találkoztam kézművesekkel, akik adtak egy-két ötletet. 2002 körül kezdtem el komolyabban foglalkozni és lassan megélni a kézművességből.

Balázs Katalin ekkor már ékszereket készített, kagylók és csigák gyöngyházára festett miniatűr mintákat, mert még mindig ragaszkodott a természetes anyagokhoz. – A szobám mindig is tele volt kagyló- és csigaházakkal, ásványokkal – mondta. – Egyszer csak festeni kezdtem rájuk. A gyöngyház a legfinomabb rezgésű anyag a Földön. A miniatűröket jobban szeretem, mint a nagy felületeket. Akármilyen kicsi felületre is képes vagyok festeni. S munka közben szinte egy másik világban élek. Azt se veszem észre, ha szólnak hozzám.

– Szeretem csinálni, töltekezem belőle – mondta Balázs Katalin, aki motívumait szintén a természetben találta meg, valamint a magyar mondavilágból igyekszik feldolgozni a táltosló, az életfa, és a tulipán témakört, ahogy ő mondja: Katásan, mert nem hajlandó másolni.

– Ha valaki arra kérne, hogy matyó mintát rajzoljak, nemet mondanék rá – tiltakozott. – Soha nem a pénzt láttam az ékszerekben. A szívből készített tárgyaknak értékük van. A kézműves termékekkel nem csak magát a portékát vásárolja meg a vevő, hanem a kísérletezésekkel töltött időt, és anyagi ráfordítást is.

Balázs Katalin ékszerei 15-20 munkafázison mennek keresztül, amíg elkészülnek. – Vannak anyagok, amelyek egy idő után megszűnnek, újat kell keresni helyette, van olyan lakkom, amit egy vegyészmérnökkel kísérleteztünk ki – tette hozzá az ékszerkészítő. – Nemesacél alkatrészeket használok, és a kiegészítő gyöngyök is ásványokból vannak. A gyöngyházat Baliról és Új-Zélandról szerzem be, a világ legegzotikusabb tájairól. Minden ékszercsomag mellé teszek egy léleküzenetet. Van, aki ez alapján választ ékszert. Sokan ösztönösen nyúlnak ahhoz, amire szükségük van. Hiszek a motívumok és az ásványok erejében. A festett gyöngyházékszerek mintája hatással van viselőjére.

– A Budai Várban is gyakran árusítok, ahol van egy állandó vendégem: egy idős bácsi két-három órát is képes nézelődni a portékáim között – tette hozzá. – Azt mondja, ha már férfiként nem viselheti

őket, legalább gyönyörködik bennük. De vak hölgynek is adtam el ékszert, nagyon megható volt, ahogy a párja elmesélte neki, mit ábrázol a minta, miközben igyekezett kitapintani.

A külföldiek is keresik a munkáit, sőt, már a tengeren túlról is kapott megrendeléseket. Emiatt az ékszerek és Kata életében egy új fejezet nyílik majd, ám az már egy másik történet.

Egyszer volt ékszeren kutya

Balázs Katalin teljesít egyedi megrendeléseket, ám a motívumokat saját értelmezésében dolgozza fel. Rendszeresen készít esküvői ékszereket, és voltak már különleges megrendelései.

– Kértek már keresztet, amit saját stílusban sikerült megoldanom – mondta –, előfordult, hogy olyan virágot kértek, amit még nem rajzoltam, és egy barátnőm kislányának festettem a kutyájukról egy medált. Mondtam is nekik utána, hogy fényképről akkor másoltam először és utoljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában