határvédelem

2018.07.09. 17:25

Búcsút intenek a katonák a kerítésnek

Kivonták a katonákat a déli határ mellől Somogyban, ezt megerősítette kérdésünkre a rendőrség. Hangsúlyozták: azonban továbbra is számítanak a honvédség gyors reagálására és a technikai segítségére a határőrizetben, ha a szükség úgy hozza.

Kovács Gábor

A környékbeli településeken nem aggódnak a katonák távozása miatt. Még ott sem, ahol élénken emlékeznek a migránsok 2015-ös szeptemberi rohamára.

– Nálunk ugyan nem volt jellemző a migránsok tömeges behatolása, bár később még kísérleteztek a bejutással – mondta Kisiván István, Gyékényes polgármestere. – A szomszédos Zákányba viszont tömegesen jöttek, de csak egyszer vonultak át csapatban a környéken Nagykanizsa felé még a legelején. Jelenleg a határőrizet problémája nem foglalkoztatja a helybelieket. A tapasztalatok jók, az őrzés megfelelő, a kerítés biztonságot nyújt.

Somogyudvarhelyen, az egykori határőrközségben eddig alig láttak katonát a határnál.

– Katonák csak addig voltak nálunk, amíg felépítették a kerítést – idézte fel Kiss Kornél, Somogyudvarhely polgármestere. – Jelenleg migrációs nyomás nincs, a lakosság biztonságban érzi magát. Tavaly év vége felé néhány migráns megpróbált átjutni a kerítésen, de elfogták őket.

Berzencén azt tartják, hogy a szoros határőrizet javított a közbiztonságon.

– Nálunk határvadász rendőrök látják el a szolgálatot – mondta Kovács Zoltán, Berzence polgármestere. – Katonákat nem, a rendőröket viszont sokszor látjuk a településen, gyakran járőröznek erre. Nincs okunk panaszra a közbiztonság miatt, mert a rendőrségi beszámolók szerint az egyik legbiztonságosabb terület lettünk a megyében.

A Somogyi Hírlap értesülései szerint 60-70 katona már távozott is július elsejével a somogyi határszakaszról. Úgy tudjuk, hogy rájuk eddig főként azon a határszakaszokon számítottak, ahol természetvédelmi terület mellett húzódik a határ, mert ezeket a szakaszokat jobban megközelíthették a katonák. Információink szerint szívesen maradtak volna még, mert plusz pénzt hozott nekik a határőrizet a havi fizetésükben.

Valóban megkezdődött a katonák kivonása a határtól Somogyban is, erősítette meg érdeklődésünkre a rendőrség. A válaszukból kiderült: a jelek szerint a honvédek nem mentek messzire, mert ezután is számítanak a gyors reagálásukra és a technikai eszközeikre a határvédelemben.

A Magyar Honvédség aktív közreműködésének arányos létszámcsökkentése a határőrizeti feladatokban Magyarország déli határszakaszán 2018. június 30-án kezdődött, és folyamatosan történik – közölte kérdésünkre az ORFK kommunikációs szolgálata. A határvédelmi feladatok ellátása ezután is a korábbiakkal egyenértékű szinten valósul meg. A rendőri jelenlét a mindenkori hazai és nemzetközi illegális migrációs helyzet figyelése és értékelése alapján, az aktuális migrációs nyomáshoz igazodik az érintett határszakaszon.

Hozzátették: a honvédség technikai támogató segítségnyújtása (szárazföldi és vízi járművek, szárazföldi és légi felderítés, egyéb technikai eszközök) továbbra is helyben rendelkezésre állnak. Biztosított az azonnali reagáló képesség, tehát a honvédség indokolt esetben megfelelő létszámban rövid időn belül képes részt venni a határvédelmi feladatok ellátásában.

Ellenőriznek és elemeznek a központban

A Belügyminisztérium és a rendőrség felkészült a Stop, Soros! törvénycsomag végrehajtására és a határvédelmi feladatokra – közölte Kontrát Károly, a szaktárca államtitkára. Közben a katonák élőerős jelenlétét fokozatosan elkezdték csökkenteni a határnál, hogy a migrációs helyzetnek megfelelően rendőrségi készenléti egységekkel váltsák fel őket. A déli határvédelemben folyamatos ellenőrzéssel ügyelnek arra, hogy a biztonság jelenlegi szintje megmaradjon, de mindig csak annyi élőerőt alkalmaznak majd a határnál, amennyit a helyzet aktuálisan megkíván, és inkább rendőröket. A védelem minősége így sem szenvedhet csorbát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában