hőségriadó

2018.07.30. 17:40

Embert próbáló hőségben sül a kenyér, s készül a tető

A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptették a vörös kódot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Nem mindenütt van azonban lehetőség a hűvösbe húzódni, több munkahelyen is gyakoribb pihenővel, védőitallal igyekeznek átvészelni az embert próbáló forróságot.

Gyeszát Zsolt

– Most különösen is meleg van a pékségben, 40 fok felett van a hőmérséklet a kemencék környezetében – mondta Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy pékség tulajdonos-ügyvezető igazgatója. – Ez azt jelenti, hogy közel tíz fokkal is melegebb van ezekben a napokban a kemencék körül, mint máskor. Több pihenőidővel tudjuk csak átvészelni ezt az időszakot. Ásványvízből is jóval több fogy ezekben a napokban, s akár munka közben többször is lezuhanyozhatnak a pékség dolgozói. Persze, a tésztával nem lehet várni, fel kell dolgozni és meg kell sütni. Eszerint kell a pihenőket is alakítani.

Jóllehet a szabad ég alatt is hasonlóak most a körülmények. – Több, s hosszabb pihenőidőket tartunk ezekben a napokban, mint máskor – mondta Horgas Zoltán kaposvári ácsmester és tetőfedő. – Én sem tudok hosszú ideig a tetőn lenni ilyen hőségben, a munkásaimtól sem várhatom ezt el. Így többször leállunk, s árnyékban frissítünk védőitallal. Fontos ez, mert ráadásul olyan házon dolgozunk most, ahol az alátéthéjazat is fekete, ami csak fokozza a forróságot – tette hozzá a Horgas Tető Kft. tulajdonosa.

A Magyar Közút Zrt. arról tájékoztatott, hogy az utakon dolgozó munkavállalóik, többek között útüzemeltetők, útellenőrök számára leégés ellen megfelelő öltözetet, UV védelemmel ellátott szemüveget, nyári sapkát, magas faktorszámú védőkészítményt is biztosítanak. Hőségriadó ideje alatt a munkavállalóknak legalább 14-16 Celsius-fok hőmérsékletű ivóvizet vagy ásványvizet juttatnak.

Persze, nem csak a munkavállalókra figyelnek a hőségben. A vasúttársaság például ingyen ásványvizet biztosít utasainak a hőségriasztás ideje alatt a nagyobb vidéki állomásokon – közölte a MÁV. Megyénkben a fonyódi és a siófoki állomáson osztanak így vizet 10 és 17 óra között.

Folyamatosan jártak a mentők a megyében

A hőség sok munkát adott a mentőknek a hétvégén. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány 12 óra alatt mintegy kilenc esethez vonult a Balatonnál. Ájulás, kiszáradás és rosszullétek voltak a legjellemzőbbek. Egy kismamát pedig azért kellett ellátni, mert a forróságban elfolyt a magzatvize.

Fonyódon egy 58 éves férfit húztak ki a vízből, aki vélhetően rosszul lett. A vízimentők azonnal megkezdték az újraélesztést, s miután ez sikeres volt mentőhelikopter szállította el őt.

Délután Balatonszéplakon is a mentőhelikopter vitt el egy fürdőzőt, ő – információink szerint – miután vízibicikliről fejest ugrott a Balatonba, rosszul lett, ekkor riasztották a mentőket.

A hőségben az Országos Mentőszolgálat munkatársainak jóval több munkája akadt, ilyenkor mintegy 15 százalékkal növekszik az esetszám. Somogy megyében a hétvégén 239-szor nyújtottak segítséget a mentőszolgálat szakemberei – közölte lapunkkal Bodnár Szandra, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában