fotók

2018.07.11. 20:00

Festői környezet, kiváló koncertek: megnyitott a F.A.L.U.

Patkoló udvar, kézműves vásárforgatag, színházi, irodalmi előadások és koncertek. Szerdán megnyitotta kapuit a F.A.L.U. összművészeti fesztivál Szilvásszentmártonban. A csaknem kétszáz lelkes faluban minden házban nyitott kapukkal várják a látogatókat.

Góz Lilla

– Jó magyarnak lenni – idézte fel a Kormorán dalának refrénjét Lengyel Gábor. Szilvásszentmárton polgármestere hozzátette: falujuk két éves álma vált valóra a FALU fesztivállal.

– Szeretnénk megmutatni milyen vendégszeretőek vagyunk és hagyományt teremteni, hogy minden nyáron településünkön és a környező falvakban mutassuk be a Zselic kincseit és erősítjük magyarságunkat – mondta Lengyel Gábor.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy fogalmazott: a helyiek álmodtak egy nagyot és nem adták fel, míg meg nem valósították. – Szilvásszentmártonban, ha sikerül hagyományt teremteni, akkor felkerül a település a fesztiválok térképére – mondta Gelencsér Attila. – A somogyi zsáktelepüléseknek mintaként szolgálhatnak, hogy mertek adottságait kihasználva egy nívós négy napos rendezvényt megrendezni

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke pedig köszönetet mondott a település lakóinak, hogy merték vállalni a felelősséget, az anyagi kockázatot és összefogva megszervezték a fesztivált.

Sándor József, Felsőboldogfalva polgármestere köszöntőjében elmondta: 760 kilométert utaztak testvértelepülésükre, hogy együtt ünnepeljenek, örülhessenek az itt élőkkel. Ajándékkal is készültek az erdélyiek, egy fából faragott Nagy-Magyarország térképet hoztak.

Az első napon reggeltől már folyamatosan érkeztek a látogatók. Portik Dávid Budakesziről jött családjával és barátaival. Azt mondta: minden évben kinéznek egy fesztivált, ahová több napra elutaznak. – A sok jó név is dominált a választásban és anyagi téren is kedvezőek a jegyárak, négy napot töltünk itt, a faluban béreltünk szállást is – mondta el Portik Dávid.

Izzott a vas a Kovács udvarban. Gémesi Tamás a tűzszerszámokat gyártotta a forró parázsban, majd a patkók következtek. Szabó Tamás pedig bádogból készített kaktuszt. A Szín-Folt Galéria és a Zselickislaki alkotótábor művészeinek munkájából nyílt tárlatokat is megtekinthetik az érdeklődők. Esténként pedig táncház és folkkocsma várja a táncos lábúakat.

FALU, ahol lehetetlen unatkozni

A látogatóknak Erdélyi udvarban kínálják kézművesek, termelők portékáit, a Táltos udvarban pedig a magyar mágikus népi hitvilággal és hagyományokkal, boszorkánysággal ismerkedhetnek az érdeklődők. A magyarság kultúrájának sokszínűségét bemutató négynapos eseményen fellép a Kormorán, a Leander Kills, Ferenczi György és a Rackajam a Budapest Bár, Péter Szabó Szilvia és a Kiscsillag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában