víz külsőleg-belsőleg

2018.07.31. 20:00

Jobban fogynak az italok a kánikulában

Az óriási forróságban akár négyszer annyi folyadékot is vásárolunk, mint télen, de áramból is többet használunk.

Marosi Gábor

Naponta többször is feltöltik különféle italokkal a hűtőket az egyik kaposvári boltban. A kánikulában sokkal többen vásárolnak folyadékot, mint egy hűvösebb napon. – Az ásványvízből akár négyszer annyi is elfogy, mint télen – mondta el lapunknak Stikl Gábor a CBA Piramis ABC tulajdonosa. – A legkedveltebb italok a citromos ízűek, de nagyon sok jeges teát és sört is eladunk. A boltunkból a fél literes söröket viszik a legtöbben, de van mozgó boltunk, ott pedig a másfél literes kiszerelést keresik az emberek – tette hozzá Stikl Gábor.

A Siómente Zrt. italkereskedésnél is érződik a kánikula hatása. A nyári melegben sokkal több italt adnak el, mint tavasszal. A cég kérdésünkre elmondta: júniusban csaknem 1,8 millió liter sört, több mint 400 ezer liter üdítőt és 370 ezer liter ásványvizet szállítottak ki. A kánikulában azonban ez akár 20-30 százalékkal is több lehet – mondta Fülöp Tamásné a Siómente Zrt. kereskedelmi igazgatója.

De nemcsak az italokat keresik az emberek a forróságban, hanem a ventilátort és a klímát is. – Áruházunkban egyelőre átlagos a kereslet a klímák és ventilátorok iránt – mondta Váczi József a kaposvári Praktiker áruházvezető-helyettese. – Tapasztalataink szerint, ha 4-5 napig tartósan 25 fok fölött marad a hőmérséklet, akkor megugrik a kereslet ezek iránt. A legjobban egyébként az egyszerű asztali és álló ventilátorok fogynak, de keresik a különféle klímákat is – tette hozzá Váczi József.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is 30 fok fölötti hőségre kell számítani. Néhány zápor, zivatar azonban hozhat egy kis felfrissülést.

Több áram fogy a melegben

A nyári melegben nagyon sok háztartásban használnak különféle hűsítő eszközöket, például ventilátort vagy klímát. Az elektromos berendezések működése miatt, ilyenkor jóval megnő a villamosenergia-felhasználása. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) adatai szerint a tartós kánikulában akár 15 százalékkal is több áramot használnak el a háztartások, mint egy átlagos napon. A katasztrófavédők tájékoztatása szerint azonban érdemes áramtalanítani az elektromos eszközt akkor, hogyha nyaralni megy valaki, vagy hosszabb időre elmegy otthonról. Az esetlegesen meghibásodott eszközök ugyanis kikapcsolt állapotban is okozhatnak tüzet.

Klimatizált helyiségek Somogyban

Balatonboglár: Spar, Tesco

Balatonlelle: Aldi, Lidl, Penny, Spar

Barcs: 10. sz. COOP Szuper üzlet, 12. sz. COOP Szuper üzlet, Lidl, Penny, Pólus Áruház, Spar

Csurgó: Azúr Vendéglő, Egészség Centrum, Lidl, Penny, Hegedős Üzletház

Fonyód: Lidl, Spar

Kaposvár: Corso Bevásárló Központ, Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, Kaposvár Plaza, Lidl Áruház (Bereck Sándor u., Előd vezér u., Füredi u.), OBI, Penny, Praktiker, Spar (Honvéd u., Petőfi tér), Tesco

Kutas: Relais & Châteaux Hertelendy Kastely

Marcali: Penny, Spar, Tesco

Nagyatád: Aranykakas Étterem, Lidl, CBA, Spar, Penny, Tesco

Siófok: Aldi, Lidl, OBI, Penny, Tesco

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában