gasztronómia

2018.07.22. 20:00

Keresik a Balaton legjobb strandételét

Július 22-éig lehet nevezni a A Balatoni Kör és az egyik online hírportál Év Balatoni Strandétele megmérettetésére. Idén is keresik azt az ételt, amely új lendületet adhat a tó környéki strandgasztronómiának.

Góz Lilla

– A kiemelt célunk, hogy a nyertes ételt bármelyik strandbüfében elő lehessen állítani, hogy a receptet könnyen átvehessék, ezzel megújítva az itthoni büfékultúrát – mondta el Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke – Kifejezetten olyan ételt keresünk, amely szinte bármelyik balatoni büfé étlapjára elférne, és nem szükséges az elkészítéséhez bonyolult konyhatechnológia.

Három évvel ezelőtt indította el a Balatoni Kör a Beach Food kampányt annak érdekében, hogy a Balaton büfékultúrájának megújulását felgyorsítsák. Ezzel egy időben előbb az északi, majd a déli parton is indultak olyan büfék, akik a mirelit alapanyagokat friss, környékbeliekre cserélték.

A versenyt 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyerte a Harcsa & Krumplival, amely a balatoni fish&chips-nek felelt meg, 2016-ban a Big MEKK-et választotta ki győztesnek a zsűri, 2017-ben pedig ismét a Paletta étele a Pulled Ponty győzött. A zsűriben az Év Strandétele verseny korábbi győztesei közül Bezerics Dániel és Nagy-Golyán Nikolett is ott lesznek.

– Azt gondolom, hogy a jó strandétel nem hagyja, hogy a nemzetközi trendek átgyalogoljanak rajta, valami egyediséget tükröz. Friss, helyi alapanyagból készül és az étel kézből is fogyasztható. Én ezeket a szempontokat fogom nézni a zsűrizéskor – mondta Bezerics Dániel.

Készül a harcsa gyros a Nádfedeles büfében. Máté Zoltán testvérével és üzlettársával május elsején nyitott ki. A hagyományos halételek mellett idén harcsa gyrost és pontytöpörtyűt is kínálnak.

– Szeretnénk minden évben valami új halételt kínálni. Alapanyagaink száz százalékban a saját kftktől származik – mondta el Máté Zoltán. Hozzátette: első ízben neveztek az Év Balatoni Strandétele versenyre, szeretnék megmutatni újdonságaikat, valamint visszajelzést kapni, hogy mennyire ízlik a szakmai zsűrinek harcsa gyrosuk. Azt tervezik, hogy ősszel péntektől–vasárnapig is nyitva lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában