videó

2018.07.24. 20:00

Megkezdődött a Csabagyöngye szüret

Lassan évtizedes hagyomány már, hogy Ordacsehiben a legkoraibb érésű Csabagyöngyével kezdődik a szüret. Elsőként a badacsonyi Varga Pincészet szüretel a Balaton Agrár Zrt. termőterületén. Nem csak Európában, az egész északi féltekén itt szedik először a beérett szőlőfajtát.

Góz Lilla

Mintegy negyven hektáron kezdődött meg a Csabagyöngye szüret kedden. A tervek szerint hatvan termelőtől 350 ezer kilogramm szőlőt vásárol a Varga Pincészet és augusztus végére elkészülhet belőle a friss, gyümölcsös boruk. Az enyhe és meleg tavasznak köszönhetően hetekkel korábban kezdődhetett meg a szőlő szedése.

– Az idei év jellegzetessége, hogy az évszakok összekeveredtek – mondta el Varga Máté. A Varga Pincészet ügyvezetője hozzátette: a tél enyhe volt, majd a tavasz vége nyárias kánikulát hozott a sokéves átlagnál jelentősebb esővel. – Soha nem látott koraisággal indult a virágzás, amikor ideálisak voltak az időjárási körülmények, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás. A júliusi esőzések és kánikulai napok miatt tovább folytatódott az intenzív szőlőfürt fejlődés, és bár az utolsó napok némi lehűlést hoztak, a Csabagyöngye szüreti időpontja a szokásosnál csaknem két héttel korábbra tolódott – mondta el Varga Máté. Megjegyezte: jó minőségű és nagy mennyiségű termésre számítanak idén.

– Nagyságrendekkel többe került a termelés idén az esős időjárás miatt – mondta el Tavaszi József. Az ordacsehi Balaton–Agrár Zrt. elnök–vezérigazgatója hozzátette: nagy volt a szőlőnél a hajtásnövekedés, rengeteg munkát adott, hogy kordában tartsák az ültetvényt, valamint a növényvédelemre is sokkal többet kellett költeniük. A párás, esős idő kedvezett a kártevőknek, kórokozóknak.

Azt tapasztalják: a korai fajtáknál, a Csabagyöngyénél és az Irsai Olivérnél tapasztalható a hetekkel előbbi szüret, de a sok csapadék és a lehűlés következtében a későbbi fajták augusztus végén, szeptember elején érnek be. Száz hektárnyi területet integrál gazdasági társaságuk, kétszáz hektárnyi saját ültetvényüket pedig folyamatosan fejlesztik. – Télen kivágtunk 36 hektár Chardonnay ültetvényt, tavasszal 17,5 hektár újat telepítettünk. Ezekben Olaszrizling és Chardonnay található. Készülünk arra, hogy mikor kivágjuk a régit, az új már termőre forduljon, kiegyenlítve így a piaci helyzetet – mondta el Tavaszi József.

Szeptemberben már a boltokban

A Csabagyöngye a világ legrövidebb vegetációs idejű szőlőfajtája, ezért adatott meg nekünk magyaroknak az első szüret és az első primőr bor. Hungarikum ez a szőlőfajta, hazánkban foglalkoznak ezzel a legjelentősebb mértékben. Úgynevezett nulla érlelésű bort készítenek belőle, az erjedést követően azonnal palackba zárják, így kerülhet ki már augusztus 20-a után az üzletek polcaira. Jellegzetessége az üdeség, a frissesség, a gyümölcsösség. Az egyetlen fajta, amely borként is megőrzi a szőlő eredeti ízét. A Varga Pincészet a tervek szerint 70-80 ezer palackot dob piacra a Csabagyöngyéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában