találkozó

2018.07.29. 16:22

Muzsikál az üllő a kovácsmesternek

Tizennyolc kovács nevezett be a versenyre az idei vései kovácstalálkozón. A hasonló rendezvények nélkül a kihalás fenyegetné a szakmát, hiszen képzésük évtizedek óta nincsen.

Kovács Gábor

Kov‡cstal‡lkoz— VŽsŽn

Az első kalapácsütést a megnyitón a korelnök, a 88 éves Szabó Sándor végezte el. Az idős igali kovács úgy tartja, hogy muzsikál az üllő: aki érzi a ritmust, az jó a mesterségben is. Egyébként muzikális alkat, 13 évesen Kodály Zoltán biztatta, hogy ne hagyja abba a zenetanulást, de ő a kovács szakmát választotta. Azt azonban nem szereti, ha mester úrnak szólítják, mert máig tanítványnak érzi magát. Ennek ellenére a vései találkozókon sok tapasztalatot átad a fiatal kovácsoknak. A zene megmaradt, hiszen szájharmonikázik is a kollégáknak.

Az akasztói Himpelmann Balázs fiatal kovács, hiszen két évvel ezelőtt még csak segédként vett részt a vései kovácstalálkozón. Az iparban, üzemi körülmények között dolgozik. A nagykutasi Kónya László már a 17. alkalommal tartott bemutatót Vésén. Egyetlen évet sem hagyott ki, hiszen számára mindig élmény találkozni a kollégákkal.

 

Tizennyolc kovács nevezett be az idei versenyre, amelyen meghatározott idő alatt szabadon választott tárgyakat kellett készíteniük, tudtuk meg Bertók László vései polgármestertől. A szerszámoktól a lámpákig sok minden formálódott a kovácsok keze alatt. A nézők lópatkolást is láthattak.

– Fizikai erő nem árt a szakmához, de a közkeletű elképzelésekkel szemben egy kovácsnak elsősorban szívósságra és ügyességre van szüksége – így gondolta Takáts Zoltán, a Magyarországi Kovácsmíves Céh céhmestere. A céh kezdettől részt vesz a vései találkozó szervezésében és lebonyolításában.

– Ugyanazok a céljaink, amiért a vései találkozó létrejött: életben tartani a kovácsmesterséget – mondta Takáts Zoltán. – A szakma elöregedőben van, a kihalás fenyegeti, hiszen évtizedek óta nincs kovácsképzés. Egy olyan országos rendezvény, mint a vései, növeli az ismertségünket, találkozhatunk a közönséggel.

Takáts Sándor hozzátette: a kovácsmesterség igazi terepe ma az építészet, mert a legtöbb megbízást kerítések, kapuk, rácsok és korlátok készítésére kapják. Azzal csak kapnák, mert a piacot mostanában letarolják a nagy sorozatban előregyártott, félkész termékek, amelyeket a megrendelők kovácsoltvasnak hisznek. Ezzel a jelenséggel kell manapság az igazi kovácsmestereknek felvenniük a versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában