videó

2018.07.31. 14:00

Szerelmesek zarándokhelye lett a fonyódi Kripta Villa

A Balaton déli partján számos hely van, melyet előszeretettel választanak úti célként a párok, ám ezek közül is az egyik legkedveltebb a fonyódi Kripta Villa. A tavaly májusban felújított látványosságot azóta tízezernél is többen látogatták.

Böcz Zoltán

A Sipos-hegy tetején található mediterrán stílusú Kripta-villában két kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az eredeti tulajdonos Abrudbányay Rédiger Ödön erdélyi gyógyszerész volt, akinek nagy szerelme Magdus tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az ő szerelmük történetét ismerheti meg a látogató. Ödön 1915-ben ismerkedett meg Anda Magdolnával, majd eljegyezte a fiatal lányt, ám az esküvő előtt három héttel hirtelen egy ismeretlen betegség miatt Magdus meghalt – tudtuk meg Gazdag Istvánné, tárlatvezetőtől.

– Amikor ezt a házat megálmodta toszkánai stílust szeretett volna, hogy a Balaton szerelmeseként mindenütt rálásson a panorámára – folytatta a történetet Gazdagné Ágnes. A Kripta Villa elnevezést azért kapta az épület, mert Ödön végrendeletében úgy kívánta, hogy a végső nyughelyük Magdussal itt legyen. Összesen tizenkét fős kripta lehetett volna Fonyódon, ám az ötvenes években államosítás során elvették a Rédigeréktől a házat.

– Nehezen, talán soha nem dolgozta fel jegyese halálát, ezért szerelme emlékére egy vörös homokkőből készíttetett ágyat, melyen Ödön és Magdus mása fekszik – árulta el Gazdag Istvánné. A legenda szerint, ha egy szerelmespár az ágy felett megfogja egymás kezét, akkor a szerelmük örökké fog tartani, úgy mint Rédiger Ödöné.

A történet rengeteg párt vonz Fonyódra, de nem ritka az sem, hogy itt mondják ki a boldogító igent. Nád Szilvia és Polgár Csaba is itt készül a nagy napra. – Maga a történet és a panoráma miatt döntöttünk úgy, hogy itt lesz a nagy napunk, annak ellenére, hogy budapestiek vagyunk – mondta kérdésünkre a fiatal pár.

Sokan érkeznek a villához azért is, hogy a fiatalon elhunyt Molnár Csilla, egykori somogyi szépségkirálynő emlékkiállítását megtekintsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában