kaland

2018.07.15. 12:17

Több mint ezren evezték át a Balatont

Szombaton rendezte meg Fonyód városa a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködve a Balaton átevezést. Közel ezer különféle vízi eszköz, és majdnem 1200 bátor vállalkozó kedvű evezős vágott neki a Fonyód Badacsony távnak, és vissza.

Barkóczy László

Bármilyen eszközzel elindulhattak a sportolók, akik vállalkoztak arra, hogy levezik a 10,2 kilométeres távot. Egyetlen kikötés az volt, hogy csak emberi erővel hajtott járművekkel lehetett nekivágni a távnak. Így a hagyományos evezős csónakok, kajakok és kenuk mellett olyan érdekes eszközökkel is elindultak, mint szörfdeszkára csavarozott kempingszékkel egybegyúrt vízi jármű. De a kilátogatók láthattak lábbal hajtható deszkást is.

 

- A Kajak-Kenu Szövetség ebben az évben először kapcsolódott be a rendezvénybe. – mondta el kérdésünkre Berényi Péter, az esemény főszervezője. – A rendezvény, illetve az ötlet már legalább húsz éves múltra tekint vissza. Ami miatt a kajak kenu szövetség úgy gondolta, hogy együttműködik Fonyód város önkormányzatával, az hogy szeretnénk minél több emberrel megismertetni a vízi sportok szépségét, különösen a kézzel hajtott járművek népszerűsítését gondoljuk fontosnak. Ez az esemény egy különleges élmény mindenkinek, aki nekivág a távnak.

Az esemény évek alatt nőtte ki magát ilyen meghatározó méretűvé. Az elmúlt években alig 80 különböző csónakkal vágtak neki a távnak, melyeket egy vagy több motoros csónak kísért is biztosított. A Kajak-Kenu Szövetség együttműködésével ebben az évben már bólyasor jelölte ki az utat az evezősöknek, és számos vitorlás biztosította a zavartalan kalandszerzést. Ez a megoldás tette lehetővé, hogy folyamatos rajt mellett, korlátlan mennyiségben induljanak a versenyzők a távnak. A leggyorsabbak – az eseményen részt vett Kiss Gergő és Storcz Botond is – mintegy 45 perc alatt teljesítették a távot, de az átlagos idő másfél két óra volt a legtöbb vízi jármű számára.

- Nagyon sokan jöttek el az eseményre, ez mindenképpen megerősít minket abban, hogy a következő években is szeretnénk újra megrendezni a Balaton átevezést. – mondta Berényi Péter.

- Nyolc éve kezdtük el konkrétan az átevezéseket itt Fonyódon. – mondta Hidvégi József, Fonyód polgármestere. – Óriásit emelkedett a színvonal az elmúlt évekhez képest, köszönhetően a Kajak-Kenu Szövetség közreműködésének is. Tavaly a rossz idő miatt nem tudtuk megtartani az eseményt, de előtte 80 vízi jármű és közel 150 ember indult neki a távnak. Ezek a számok ebben az évben megközelítették vagy elhagyták az ezres nagyságrendet is. Jó ezt látni, és nagyon bízunk benne, hogy ebből a rendezvényből ilyen formájában lesz hagyomány a következő években is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában