felvételi

2018.07.26. 17:57

Több új hallgató mehet a Kaposvári Egyetemre

Több hallgató kezdheti meg ősszel tanulmányait a Kaposvári Egyetemen. Miután szerda este nyilvánosságra hozták a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, a somogyi campus azt közölte: összesen 802 diák jutott az intézménybe.

Koszorus Rita

Előre sejthető volt, hogy idén több hallgató kezdheti meg tanulmányait a Kaposvári Egyetemen, hiszen az áprilisi jelentkezési adatok is azt mutatták: többen gondolkodnak kaposvári diplomában. Tíz százalékkal többen jelölték meg első helyen a somogyi campust, a ponthatárok kihirdetésével biztossá vált, hogy a vidéki egyetemek között javítani tudta pozícióját a Kaposvári Egyetem.

A legtöbben, 397-en a Pedagógiai Karra nyertek felvételt. Podráczky Judit dékán a jó kommunikációnak és a kiváló képzésnek tudja be az eredményt. – Többféle szinten kommunikáltuk, hogy mely területeken van szükség szakemberekre – mondta a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dékánja. – Ilyen a gyógypedagógus, óvodapedagógus, amelyekre a legtöbben jelentkeztek.

A legtöbb pontra – 445-re – idén is a Gazdaságtudományi kar képzéseihez volt szükség. – A jogszabályban megállapított minimum ponthatárok magas mivolta miatt gazdaságtudományi képzésekre csak a legjobb tanulók juthattak be – mondta Szigeti Orsolya, a kar dékánja. – A magas pontokat alapvetően a legjobb tanuló diákok érték el. A felvételi eredményünk alapvetően jól hozza az elvárható hallgatói létszámot.

Idén kiemelten nőtt az érdeklődés a Kaposvári Egyetem agrárképzései iránt, tavalyhoz képest egyharmaddal nőtt a felvételt nyert hallgatók száma 178-an nyertek felvételt. – Különböző mértékű a növekedés a szakok között – mondta el kérdésünkre Tossenberger János, az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja. – A legnagyobb mértékű lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki szak vonatkozásában, ezt követi a mezőgazdasági mérnök, és az osztatlan agrármérnök képzés.

Tossenberger János szerint a piac így értékeli a kaposvári diplomát: a frissen végzett hallgatók rövid időn belül el tudnak helyezkedni, hiszen piacképes tudást kapnak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is hatalmas volt az érdeklődés a Rippl-Rónai Művészeti Kar színművész képzése iránt, ahova több, mint 330-an jelentkeztek. A 400 pontot és a háromfordulós rostát 15-en teljesítették. – A Kaposvári Egyetem művészeti kara országos lefedettségű – mondta Hatos Pál, a kar dékánja. – A színészképzés egyedülálló, hiszen Kaposváron kívül csak Budapesten van lehetőség megtanulni a szakmát. Vonzó az is, hogy nálunk kiváló, Kossuth-díjas színészek oktatnak és a végzett hallgatóink kiváló színdarabokban kapnak szerepeket.

Ősszel 802 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Kaposvári Egyetemen, amely az előző évhez képest 10 százalékos növekedés.

 

Maximális pontszámok kellettek a bejutáshoz

A somogyi végzősök közül sokan jelölték meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakjait, a baranyai intézmény közel 5 ezer új hallgatót vehet fel a rendes felvételi eljárásban. A diákok közel 60 százaléka alapképzésen tanul tovább, az osztatlan és mesterképzésekre 16-16 százaléka jelentkezett. A legtöbben államilag finanszírozott helyeket és nappali munkarendet preferálták.

A legnépszerűbb képzések az ápolás és betegellátás, az általános orvos, a jogász és a pszichológia voltak. Emellett az osztatlan tanári szakok: a mérnökinformatikus, fogorvos, gazdálkodási és menedzsment szakok is sokakat vonzották Pécsre. 498 pont kellett a kommunikáció és médiatudomány szakon, de a nemzetközi tanulmányokhoz is 478 pont kellett. A leendő jogászoknak pedig 460 pont kellett.

Több lesz idén az egyetemista

Idén közel 108 ezer diák adta be jelentkezését valamilyen felsőfokú oktatási intézmény meghirdetett szakjára, s több mint 75 ezer hallgatót vettek fel. Ez 2500-zal több, mint egy évvel korábban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az orvosképző egyetemeken nőttek a ponthatárok, a gazdaságtudományi területen pedig csökkent. A legtöbb ponttal, a maximális 500-zal lehetett csak bejutni a német, német nemzetiségi és latin szakra.

Az első öt legnépszerűbb szak között szerepel műszaki, informatikai terület, a hatodik pedig az orvosképzés; ugyanakkor az első tizenöt legnépszerűbb között már ott van az ápolás és betegellátás, illetve a pedagógusképzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában