így kerüljük a bajt

2018.07.20. 11:30

Veszélyt okozhat a túlterhelt elektromos hálózat

A lakástüzek között az elektromos eredetűek a második helyet foglalják el: a nagy baj kis odafigyeléssel megelőzhető.

Harsányi Miklós

A kánikulában természetes, hogy behúzódunk a hűvös szobába, s bekapcsoljuk a ventillátort és a légkondicionálót vagy amíg a gyerekek az egyik szobában tv-t néznek, a másikban videó játékkal játszanak, addig az apa számítógépen dolgozik, az anya pedig a konyhában villanytűzhelyen készíti az ebédet. Az újszerű technológiák megjelenésével az áramforrásokat hosszú ideig, sokszor megszakítás nélkül használja a lakosság, így az elektromos tüzek száma is megnövekedhet. A megyei katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet: ezek a tüzek általában két módon keletkezhetnek.

Az elektromos árammal működő eszköz, berendezés hibásodik meg vagy a villamos hálózat hibája miatt alakult ki tűz, mivel a régi építésű házaknál nem a mai kor terheléséhez tervezték az elektromos rendszert. Amíg korábban egy porszívó teljesítménye 600-1000 watt volt, napjainkban 1500-2200 watt, s egy hajszárító a 300 watt helyett már 1000-1500 wattot fogyaszt. S akkor még nem esett szó a mikrohullámú sütőkről, a klímákról vagy épp a mosó, szárító- és mosogatógépekről.

Szakemberek azt tanácsolják: az otthonokba célszerű beszerezni és működtetni füstérzékelőt, amely a kezdeti tüzet is jelzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában