digitális biztonság

2018.08.04. 12:22

A net nem felejt, fontos az adatvédelem

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ kampányt indított múlt héten az ifjabb nemzedék digitális biztonsága érdekében.

Gy. Zs.

Az úgynevezett Digitális Immunerősítő Programban öt nagyobb témakörben, összesen száz javaslatot fogalmaztak meg – tájékoztatta lapunkat az Új Nemzedék Központ. Ilyen témák a közösségi média, a tudatos internethasználat, a személyes identitás védelme és az adathalászat elleni védekezés is. A fókusz a 15-29 éves fiatalokon van. Mint közölték, az egyik legfontosabb cél, hogy a fiatalok biztonságosabb online környezetben nőhessenek fel, el tudják kerülni az ellenük irányuló online támadásokat. Így adatvédelem megkerülhetetlen.

Ám a javaslatcsomag az idősebb generációk számára is nyújthat iránymutatást. Hasznos, ha a szülő, vagy a tanár is elő tudja segíteni a biztonságos internetezést. Ezért az Új Nemzedék Központ az említett öt témából öt rendkívüli osztályfőnöki órát fog felépíteni, majd témavázlattal és videókkal is segítik a pedagógusokat – tájékoztattak. A mydip.xyz oldalon folyamatosan kerülnek fel friss hírek és tematikus anyagok, amelyek beépíthetők lesznek a tanórákba.

A minisztérium munkatársai mellett kiberbiztonsági szakértők, pszichológusok, etikus hekkerek és vírusirtó programokat forgalmazó cégek szakértői is részt vettek a javaslatcsomag megfogalmazásában. Többek között olyan üzenetek érik majd el a diákokat, mint hogy adataik megosztását alaposan gondolják át. Nézzék meg, kik láthatják a bejegyzéseiket és a profiljukat. Amit feltesznek az internetre, az ott is marad. A net nem felejt, tehát ne adjanak ki magukról olyan információt, amit nem akarnak életük végéig felvállalni. Fontos üzenet lesz az is, hogy szóljanak, ha rossz érzésük van, mert például fenyegetik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában