talányos szünidő

2018.08.16. 17:30

A szülő nem látja, hogy valójában mi történik a gyerekkel nyáron

Augusztus közepére már elfogynak a táborok, és a nyár eddigre leapasztotta a szülők pénztárcáját. Ilyenkor kerülnek elő a nélkülözhetetlen nagyszülők, és újabban a szülők is a nyár végére időzítik a szabadságukat, hogy ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket. Sok családban azonban ez a szülők munkája miatt nehézségbe ütközik. Vidéken kevesebb, a városokban még mindig sok a kulcsos gyerek.

Kovács Gábor

Nyurga, nagyra nőtt kamasz dobált palánkra a kaposvári városligetben. A 14 éves fiú a barátait várta délelőtt, szinte egész nap kosaraznak. Csak ebédre megy haza. Arrébb kerékpáros, gördeszkás fiatalok beszélgetnek az árnyékban. Legtöbbjükről kiderül: néhány nap kivételével az egész nyarat itt töltötte. – Apám egyedül nevel, a földeken dolgozott egész nyáron. Csak este látom – mondta el egyikük.

A közeli tóban úszkáló kacsákat fiatal anya etette a két gyermekével, a 11 éves Zsolttal és a 7 éves Bettivel. – Általában egyedül nem engedem el őket sehová, mert a nyáron sok veszély les a csellengő gyerekekre – mondta. – De ez a felügyelet gyakran nehezen kivitelezhető. Igyekszem programokat szervezni a gyermekeimnek, voltak már a toponári nyári napköziben, gyakran megfordulunk a Lovaskadémián.

A pedagógusok szerint manapság nem szívesen utazik el a gyerekek többsége a vidéki rokonokhoz a szünidőben, ahol nincs internet vagy gyorsétterem. Inkább otthon marad, egyedül, felügyelet nélkül.

A falvakban nagyobb figyelem fordul a gyerekek felé. Lábodon az iskolás gyerekeknek a szünidő alatt több – egymást követő – tábort is tartottak, hogy minél több időt lefedjenek a nyárból. Erzsébet-táborba vitték a diákokat, a helyi művelődési ház és a református egyház is szervezett tábort. – A nyár hátralévő részét jellemzően a nagyszülőknél töltik a gyerekek, augusztus utolsó hetében pedig a szülők vesznek ki a szabadságot, hogy együtt legyen a család, amíg megkezdődik az iskola – mondta Dominkó János, a lábodi Kótai Lajos Általános Iskola igazgatója. – Az a tapasztalatom, hogy a 1980-as, 90-es évek kulcsos gyermekeinek jelensége faluhelyen megszűnőben van.

 

Ha olyan programokat szervezünk a gyerekeknek, amelyek nem helyhez kötöttek – látogatást tesznek nagyobb városokban, kirándulnak az erdei iskolában, vagy eljutnak a strandra –, akkor gyakran az okos eszközeiket is elfelejtik. A falvakban amúgy is kevésbé jellemző, hogy az internet rabja lenne a gyerek.

A szülő nem látja, hogy valójában mi történik a gyerekkel a nyáron, mert a vakáció alatt lazább a kontroll, állítja Mátraházi Tibor, kaposvári iskolapszichológus.

– Nyaranta sokkal többször van egyedül a gyerek, mint máskor – mondta Mátraházi Tibor. – Ilyenkor a kortárs csoport még nagyobb hatással van rájuk. Ezért lehet veszélyes, hogy nyáron milyen csoportba sodródik a gyerek. Az lenne az ideális, ha a szülő ismerné a gyermeke barátait, mert akkor nyugodt szívvel tudná elengedni együtt őket.

Mátraházi Tibor kizártnak tartja, hogy a szülők a nyár veszélyeire felkészítenék a gyermekeiket, miután az a tapasztalata, hogy nagyon kevés fontos dologról beszélget együtt a család. A szülők abban bíznak, hogy az általuk a gyerekbe „belenevelni” akart értékek működni fognak baj esetén, azonban azzal nem számolnak, hogy a kortárs csoport szava többet számít a fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában