gyógyító erő

2018.08.01. 17:30

A zene gyógyít, a zene összetart, a zene mindenkié

Az idén is Balatonlelle adott otthont a Zene Gógyitó Ereje Fesztiválnak, melynek célja: ne csak azok tanuljanak zenét, akik előadói pályára készülnek.

Molnár Gábor

– Tizennyolc éve alapítottam a Családokért Tisztán Alapítványt, melynek kuratóriumi elnöke Csorba János Kornél nemzetközi szaktekintély – mondta Aczél Tamás. – A szervezet a család fontosságát hangsúlyozza és a szenvedélybetegségek megelőzésével fogalakozik. Úgy tartjuk, a családnak, mint kis közösségnek van ereje ahhoz, hogy a gyermekeinket a helyes útra, az egészséges élet felé vigye.

Az alapítás óta eltelt esztendőkben művészeti értéket közvetít a civil szervezet: zenés, táncos interaktív műsorokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy ne csak azok tanuljanak zenét, akik előadói pályára készülnek, hanem a család minden tagja, de legfőképp a gyerekek.

– Erről szólt a balatonlellei Zene Gógyitó Ereje Fesztivál is, melyet immáron negyedik éve rendezünk meg – tette hozzá Aczél Tamás. – A zene mindenkié, nem ismeri az egzisztenciális, etnikai, vallási különbségeket. A muzsika összeköt, barátságokat sző és erősíti az összefogást.

 

A fesztiválnak először Balatonfüred adott otthont, majd Szlovákia, Ausztria és Pompeii következett, s kétszer 2017-ben és az idén is Balatonlelle volt a házigazda.

– A programot mindig úgy állítjuk össze, hogy a nagypapáktól az unokákig mindenki jól érezze magát – hangsúlyozta Aczél Tamás. – Úgy érzem, ez az idén is sikerült: gyermekek és fiatalok léptek fel profi zene- és táncművészekkel. Itt volt – többek között ٲ– az X-Press TSE, műsort adott a Lelle Néptánc Egyesület, és egy gyermek atrtistacsoport előadását is megcsodálhatták a kilátogatók.

Az alapítvány célja, hogy a gyermekek és a fiatal felnőttek ne vesszenek el a technika világában, azaz ne a telefonjukat, számítógépüket nyomkodják, hanem tartalmasan töltsék el az idejüket. A szerencsejáték, az alkohol és a drog helyett a zenét, a táncot, a kultúrát, a művészetet válasszák.

– Kizárólag megelőzéssel foglalkozunk, s ezt a művészet erejével valósítjuk meg – emelte ki Aczél Tamás. – Németh Gábor, aki a Skorpióban és a P. Mobilban is játszott és a világhírű lengyel SBB együttes tagja, együtt lépett fel a gyerekekkel. Ez nemcsak azoknak élmény, akik a színpadon vannak, hanem a nézők között helyet foglaló fiatalok is kedvet kaphatnak a zenetanuláshoz.

A fesztiválon a Kugli zenekar első számánál gyerekeket hívtak fel a színpadra, a gitáros fogta az akkordot, a gyerekek pedig pengették a húrokat. Ugyanígy a dobbal és a billentyűs hangszerekkel is megismerkedhettek a fiatalok, akik a koncerteken a színpadon énekelhettek együtt a zenészekkel.

Példaértékkel bíró zeneművészeket hívnak a civil szervezet rendezvényeire. Balatonlellén műsort adott többek között Török Ádám, aki 50 éve élőzenével foglalkozik, Cserna Ildikó, Liszt Ferenc-díjas magyar opera-énekesnő is.

– A fiatal tehetségekre is odafigyelünk, így került a programba Farkas András operaénekes, aki két éve végzett a Zeneakadémián.

Egyszóval hazánkban ismert és elismert zenészeket, művészeket is meg tudnak nyerni a programhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában