gazdanap

2018.08.12. 18:18

Azért dolgoznak, hogy jó minőségi étel kerüljön az asztalokra

Bizakodóak a Siófok környéki gazdák az idei termésátlagokat illetően, ők megtettek mindent ennek érdekében. A Siófok-Kiliti Gazdanapon pedig volt is lehetőségük tapasztalatot cserélni.

Koszorus Rita

Egy napra szögre akasztották a munkásruhát a Siófok környéki gazdák, hogy a betakarítás első etapjának végével megpihenjenek és számot vessenek az elmúlt időszakról. A tizenharmadik Siófok-Kiliti Gazdanapon téma volt a termésátlagok alakulása is. – Kevesebb gabona termett – mondta Kersák György, a Siófoki Gazdakör elnöke. – A júniusi időszak esőzései Siófok térségében 147 milliméter csapadékot jelentettek. Ez a minőséget is rendkívüli mértékben rongálta. Sajnos ezt el kell fogadnunk, de reméljük a kapásnövényeink jobb termésmennyiséget hoznak.

Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (MAGOSZ) Somogy megyei elnöke szerint, nincs okuk a gazdáknak örülni. – Mind az időjárás, mind a termésátlagok és a piaci környezet szempontjából is változatos év az eddigi, és várhatóan ez folytatódik tovább is.

Ráadásul az uniós agrártámogatások sorsa sem dőlt még el, ám a Kiliti Gazdanapon elhangzott: Magyarország bizakodó e tekintetben. – Nyilván hazánk deklarált célja, hogy az agrártámogatások ne csökkenjenek – mondta a Siófok-Kiliti Gazdanapon Tarpataki Tamás mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár. – A megállapodás ugyanakkor még messze van. Az biztos, hogy van két nagyon erős tényező: a migráció, amelyre az EU-nak nagyon sokat kell költenie, a másik pedig a Brexit.

S mindeközben a magyar mezőgazdaságnak meg kell őriznie versenyképességét. A kiliti gazdanapon Witzmann Mihály országgyűlési képviselő megköszönte a gazdák munkáját. – A termésátlagoktól függetlenül meg kell köszönni a gazdák egész éves munkáját – mondta a térség országgyűlési képviselője a rendezvényen. – Ne felejtsük el: ők azok, akiknek köszönettel tartozunk, mert azért dolgoznak az év 365 napján, hogy a magyar családok asztalára jó minőségű, finom és egészséges élelmiszerek kerülhessenek.

Ezekből egyébként a gazdanap vendégei is vásárolhattak a termelők utcájában, ahol házi lekvárok, szörpök és mézek is sorakoztak. A programot díjugratás és traktoros ügyességi verseny színesítette, de íjászkodni és célba lőni is lehetett.

A gazdanapon az egyházak képviselői megáldották az új kenyeret és a mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár megszegte azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában