nyáron könyvtárba

2018.08.30. 09:00

Betűtengerben is fürdik a gyerek a nyári szünidőben

A nyaraló családok csemetéi közül sokan az okostelefonok nyomkodásában merülnek el ahelyett, hogy a Balatonban mártóztak volna meg. A kép azonban csalóka, mert a megye nagy és kis könyvtárjainak munkatársaitól megtudtuk: éppen nyáron nő meg a hozzájuk látogató gyermekek száma, mert sok családnak még mindig nem telik hosszú, drága nyaralásra.

Kovács Gábor

Egyre kisebb a gyermekzsivaj nyaranta a strandokon és a kirándulásokon, vette észre egy fonyódi olvasónk, aki megosztotta velünk az aggodalmát, hogy a gyermekek ma már inkább az okostelefonjaikba mélyednek el, és emiatt a látnivalók nem kötik le őket. Ezért félő, hogy az olvasás népszerűsége is csökkenhet nyáron. A balatoni könyvtárak időnként kitelepülnek a strandokra, de azt gondolnánk, hogy nem az a leggyakoribb, hogy a nyaralásra érkezők a könyveket bújják. Ennek ellentmond a siófokiak tapasztalata: náluk sok helyi és turista gyermek is jár nyáron a könyvtárba. A gyerekek nyári nagy létszáma miatt minden héten két gyermekfoglalkozást tartanak, tudtuk meg Laki Judittól, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár vezetőjétől.

Azt a gyereket, aki nagyon kötődik az okostelefonjához, talán már el is veszítették, mint rendszeres könyvtárba járót, találgatta Füstös János, a csurgói városi könyvtár igazgatója. Ma már azonban meglepő módon a könyvtárba betérő gyerekek közül azok vannak többen, akik azért jönnek a bibliotékába, hogy együtt legyenek a társaikkal, közösen alkossanak, és megbeszéljék az olvasmányélményeiket.

– Az a tapasztalatunk, hogy a látogatottság szám egyáltalán nem csökken nyáron – mondta Füstös János. – Az idén volt olyan nyári nap, amikor 30 gyermeket fogadhattunk, és ez egy kisvárosban nagyon szép eredmény. Sokan családostól jönnek, egyesek a nagyszülőknél töltik a szünidőt. Próbálunk nyitottak lenni, rendezvényekkel bevonzani a gyerekeket a könyvtárba. Nálunk egész nyáron lehet kézműveskedni, internetezni, társasjátékokkal játszani, és előbb-utóbb a könyveket is kézbe veszik a gyerekek.

A csurgói könyvtár nem zár be nyaranta, mert bár kevesen vannak a könyvtárosok, a szabadságolást úgy intézik, hogy minden nap nyitva lehessenek.

A kötelező olvasmányokat keresik

Gyakoribb, hogy a gyermekek nyáron jutnak el a könyvtárba, mert nincs minden családnak lehetősége arra, hogy elutazzon nyaralni, így tartják a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. A nyár végén a gyerekek sokszor nagyszülőkkel együtt érkeznek.

– Ugyanazokat a könyveket keresik a gyerekek, mint év közben, és ilyenkor lapozzák fel a kötelező olvasmányokat is – mondta Hertelendy Helga, a megyei könyvtár gyermekkönyvtárosa. – A nyáron minden csütörtökön interaktív játszóházat tartottunk, barkácsolhattak a gyerekek, és ismeret- és képességfejlesztő előadásokat, papírszínházas meséket is hallgathattak.

A nyáron több turnusban 39 gyermeket egy könyvtári táborban láttak vendégül. De közeledik a nyár vége, ezért csütörtökre évzáró bulit szerveznek. Itt még palacsinta sütő versenyt is tartanak anyukáknak és nagymamáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában