galéria

2018.08.29. 16:15

Döntöttek, daraboltak, gallyaztak a tűzoltók Ropolyban

Motorfűrésztől volt hangos szerdán a ropolyi erdő. Hatodik alkalommal rendezték meg az Országos Tűzoltó Favágó Versenyt, ahol tizenhat csapat mérte össze tudását. Kellett gallyazniuk, darabolniuk, időre összeszerelni a motorfűrész láncát vagy fát dönteniük.

Góz Lilla

VI. Országos Tûzoltó Favágóverseny

– Nem bízzuk a véletlenre, gyakorlok, míg nem élesbe megy – mondta a láncfűrész lapjának cserélése közbe az egyik tűzoltó. Tizenhat csapat mérte össze tudását a hatodik alkalommal megrendezett Országos Tűzoltó Favágó Versenyen Ropolypusztán.

– A szerelésnél a vezető lapot kell cserélni, vizsgáljuk azt is, hogy a lánc feszes-e és a csavarok meghúzása megfelelő nyomatékkal történt-e – mondta el Szabó József. A Sefag Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezető hozzátette: a kombinált darabolás esetében egy széles rönkből korongot kellett ledarabolni, aminek méretének 3-8 centiméter közé kellett esnie. A gallyazásnál pedig a rönkön lévő seprűnyeleket kellett levágni, majd négy darab egy méteres törzset kellett kettéhasítani, majd sarangba rendezni. A döntéssel zárult a versenyt.

 

– A verseny elsődleges célja, hogy a csapatok ellenőrzött körülmények között mérjék össze motorfűrész használat terén szerzett tudásukat, ismeretüket – mondta el Török Sándor. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője elmondta: három részfeladatot kellett teljesíteniük, összeszerelték a motorfűrészt, daraboltak és döntöttek. Somogyból két csapat, a kaposvári és a barcsi indult a megmérettetésen.

– Négy fővel érkeztünk, nekem a harmadik versenyen. Jól összeszokott a csapat – mondta el Hoffmann Balázs. A hasítás és a gallyazás esetén abba bíztak, hogy nem kapnak bütykös fát, amely időt vesz el tőlük. Eddigi legjobb helyezésük egy kilencedik hely volt.

– Szolgálatban sűrűn használjuk a motorfűrészt, egy kollégánk pedig foglalkozik a vállalkozásában veszélyes fák kivágásával is – tette hozzá a törzsőrmester.

A szigetváriak új belépőnek számítanak, először vettek részt az országos megmérettetésen.

– Sok fát vágtunk ki az év során, mindegyik feladat rutint igényel – mondta el Vida László szolgálatparancsnok. Hozzátette: a verseny baráti találkozó is, az ország más megyéiben szolgáló tűzoltókkal tudnak találkozni.

A tavalyi győztes encsiek a kezdetek óta részt vesznek az országos megmérettetésen. Mindig dobogós hellyel tértek haza.

– Sok esélyes csapat van, szeretnénk dobogón végezni, egy hete voltunk egy regionális versenyen, amelyről bejutottunk az országos döntőbe – mondta el Lukács Zsolt András.

Hozzátette: a szerelés nem okozott gondot. Krisztián és Szabolcs mindössze pár másodperc alatt teljesítette a feladatot.

– A gyorsaság és a precízség sokat számít. De sok múlik a fa minőségén is. Lehet bárki esélyes, ha nem úgy hasad a fa, elbukhatja a versenyt – jegyezte meg szerparancsnok.

Eredmények:

Egyéni fadöntés:

Molnár Márk – Veszprém MKI

Lukács Zsolt András – Borsod-Abaúj-Zemplén MKI (Encsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Derzsi Tamás – Győr-Moson-Sopron MKI (Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Egyéni szerelés:

Csáti Szabolcs – Borsod-Abaúj-Zemplén MKI (Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Vidák Balázs – Somogy MKI (Barcsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Kmetz Szabolcs – Borsod-Abaúj-Zemplén MKI (Encsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Kombinált versenyszám:

Borsod-Abaúj-Zemplén MKI (Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Borsod-Abaúj-Zemplén MKI (Encsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Győr-Moson-Sopron MKI (Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Összetett csapatverseny:

Borsod-Abaúj-Zemplén MKI (Encsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Borsod-Abaúj-Zemplén MKI (Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Győr-Moson-Sopron MKI (Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Veszprém MKI

Somogy MKI (Barcsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Csongrád MKI (Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában