Balatonszárszó

2018.08.24. 16:42

Kövér László a keresztény etikáról szólt a találkozón

Kezdetét vette Balatonszárszón a Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány konferenciája.

Koszorus Rita

A szervezők szándéka, hogy megmaradjon az a pezsgő, vitázó szellem, melynek célja egyházunk és nemzetünk helyzetének előmozdítása. Az idei konferencián a bevándorlás, az elvándorlás és az átvándorlás kérdéseit feszegetik. A nagy múltú rendezvényt tavaly élesztették újra. A balatonszárszói Soli Deo Gloria Konferencia-központban vasárnapig egymást váltják a szakavatott előadók.

Kövér László házelnök előadásában a konferencián arról beszélt: Magyarország minden valóban rászorulót, üldözöttet befogad és befogadott az elmúlt években is, de az automatikus befogadást a magyar kormány és a magyar emberek is elutasítják, e magatartás nem ellentétes a keresztény etikával.

Pénteken Grúber Károly, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium főosztályvezetője a bevándorlás biztonságpolitikai kockázatairól tartott előadást.

Horváth-Sántha Hanga, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója pedig arról beszélt, fontos, hogy a magyar értelmiség az európai közéletet felkavaró migrációs krízist a napi politikai vitákban végletekig egyszerűsített képénél összetettebb, részletgazdagabb formájában is átlássa. Boncolgatta, hogy a bevándorló vagy migráns fogalom-e a helyesebb, illetve az útra kelés okait, valamint a vallási különbségeket is vizsgálta.

A program részeként Székely János szombathelyi megyéspüspök is a pulpitusra lépett, a hétvégén többek között Stefano Bottoni, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, valamint Zsengellér József, Károli Gáspár Református Egyetem, rektorhelyettese is felszólalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában