figyelj a rendeletre!

2018.08.01. 20:22

Fúrnák a kutat engedély nélkül

Nyolcvan méter mélységig nem kell engedélyeztetni a házi vízigényt kielégítő kutakat, ezt szavazta meg az Országgyűlés a napokban. Jelentős költség maradhat a kúttulajdonosok zsebében, de a rendeletre és a részletes szabályozásra még várni kell.

Gyeszát Zsolt

Még 2016-ban módosították a vízgazdálkodási törvényt, ez alapján a korábban engedély nélkül létesített kutakra is engedélyt kellett volna kérni – emlékeztetett a minap az agroinform.hu. Azonban az Országgyűlés a napokban megszavazta, hogy nem kell engedélyeztetni a 80 méternél sekélyebb és csupán házi vízigényt kielégítő kutakat – derült ki a távirati iroda közléséből.

– Azt gondolom, a civilek és a szakma szempontjából is könnyebbséget jelent ez a döntés – mondta Ulrich József dombóvári kútfúró, akinek rengeteg somogyi megbízása van. A Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnökségi tagja kérdésünkre elmondta: csak a házi vízigényt kielégítő, 80 méternél kisebb mélységű lakossági kutak mentesülhetnek az engedélyeztetés alól. Aki gazdasági célra használná a vizet, esetleg mélyebb kutat szeretne fúratni (akár a védett vízbázisokig), azok továbbra sem tartoznak a mentesség alá.

Ulrich József szerint sok esetben nehéz, összetett volt a vízügyi engedélyeztetés a lakossági kutak esetében is. – Ennek eltörlésével sok utánajárást, időt és akár több tízezer forintot is megtakaríthat majd a lakosság – vélekedett a szakember. Jóllehet a rendeletre még várni kell, hiszen akkor lép hatályba az új szabályozás, akkor lesznek ismertek a változtatás részletei. Ez várhatóan három hónap múlva születhet meg.

A szakember hozzátette: bár e kategóriában az engedélyeztetést eltörölték, az nem kizárt, hogy a nyilvántartás miatt valamiféle utólagos adatszolgáltatás lesz az engedély nélkül készült, régi lakossági kutak esetében is. Ez szintén a rendeletből és a szabályozásból derül majd ki. S mivel sokszor engedély nélkül végezték a kútfúrást korábban, pontos nyilvántartás sem készülhetett a számukról. Viszont a becslések szerint több százezer kút lehet hazánkban.

A jelenlegi állás szerint továbbra is fennmarad az engedélyezési kötelezettség a gazdasági célú vízkivétel esetén – közölte a távirati iroda a döntés kapcsán. A korábban engedély nélkül létesített kutak utólagos fennmaradási engedélyt kaphatnak majd bírság kiszabása nélkül. A tulajdonosoknak tíz évük van arra, hogy legalizálják a kutakat.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke úgy véli: bár a részletes szabályozásra még várni kell, az üdvös, hogy bírságmentesen kérhetnek majd fennmaradási engedélyt az érintett gazdák. Több ezer ilyen érintett kút is lehet Somogyban.

A kutakra vonatkozó, enyhítő rendelkezést tartalmazó vízgazdálkodási törvény módosítását Áder János köztársasági elnök hétfőn az Alkotmánybírósághoz küldte észrevételeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában